Nieuws

VVD-kamerlid Van Campen ergert zich aan politici die goede sier maken in Stroe: "Niet collegiaal"

Thom van Campen
Thom van Campen © RTV Oost / Michel Korndorffer
Het Zwolse VVD-Kamerlid Thom van Campen was in de Tweede Kamer niet te spreken over andere Kamerleden die vandaag aanwezig waren bij het boerenprotest. "Ik had het elegant, charmant en collegiaal gevonden als we als 150 Kamerleden één lijn zouden trekken.” Dat meldde hij tegen de Telegraaf vandaag.
Volgens de landelijke krant hebben VVD en D66 zich in de Tweede Kamer boos gemaakt over andere partijen die wél met Kamerleden goede sier maakten op het boerenprotest in Stroe. VVD-Kamerlid Thom van Campen en D66’er Tjeerd de Groot gingen niet vanwege bedreigingen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) adviseerde Kamerleden weg te blijven van het boerenprotest, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Toch naar Stroe

CDA’er Derk Boswijk kreeg ook dat advies, maar ging toch naar Stroe. Ook Kamerleden van de oppositie – onder wie Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB) en Roelof Bisschop (SGP) – waren present bij het boerenprotest.
„Dit valt me heel zwaar”, zegt VVD’er Van Campen in de Telegraaf. "Ik was er graag naartoe gegaan, om te praten met de boeren over hun zorgen. Als je wordt aangeraden om niet te gaan, omdat men niet kan instaan voor je persoonlijke veiligheid, dan heb je daar naar te luisteren.”
Het steekt de Zwollenaar dat andere politici wél zijn gegaan: "Ik denk dat het belangrijk is dat we allemaal – alle 150 Kamerleden – staan voor de vrijheid van meningsuiting en het uitoefenen van onze verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger. Ik had het elegant, charmant en collegiaal gevonden als we daarin als 150 Kamerleden één lijn zouden trekken.”

Verwijt

De VVD’er verwijt het de organisatie dat hij niet naar Stroe kon. "Er zouden best mogelijkheden zijn geweest voor de organisatie om ons bezoek op een veilige manier te laten plaatsvinden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.