Nieuws

Justitie: ‘Zwollenaar (33) mishandelde en verkrachtte kwetsbare vrouwen’

De rechtbank in Zwolle
De rechtbank in Zwolle © RTV Oost
“Ik ben heel wat gewend als strafrechter, maar hier lusten de honden geen brood van. De armen bont en blauw. Haar rug: vreselijk.” Zo sprak de rechtbank over de foto’s uit het strafdossier. Volgens justitie mishandelde een 33-jarige Zwollenaar langdurig en stelselmatig twee kwetsbare vrouwen met wie hij een relatie had. Ook vernederde hij de vrouwen door ze ook nog eens seksueel te misbruiken. Justitie eist 6 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.
De officier van justitie spreekt van een patroon. Meneer zocht via datingsites contact met kwetsbare vrouwen, vrouwen die beschermd wonen. "Een patroon is ook dat er geweld plaatsvindt rondom seks", sprak de openbaar aanklager. "Ik heb al veel gezien, maar dit nog niet."
Vorig jaar oktober zou de man zijn toenmalige vriendin in het gezicht, tegen het hoofd en tegen haar borstkas gestompt, geslagen en geschopt hebben. Ook zou ze op haar rug geslagen zijn met een usb-kabel, waardoor de striemen in haar rug stonden. Dat terwijl haar kinderen in bed lagen.

'Als je dit bekend maakt, ga ik je moeder iets aan doen'

Na de mishandeling ging de verdachte slapen en vervolgens ‘s ochtends naar zijn werk. Het slachtoffer zag toen kans om te ontsnappen. Ze vluchtte naar een kapsalon en belde daar de politie. Agenten troffen een zwaar gewonde vrouw aan. Haar zoontje (7) vertelde de politie dat hij die nacht slecht had geslapen, omdat hij had gehoord dat zijn moeder was mishandeld.
De verdachte zou zelfs de kinderen van zijn slachtoffer bedreigd hebben: "Als je dit bekend maakt, ga ik je moeder iets aan doen." De 33-jarige man ontkent de aantijgingen. "Dit is niet gebeurd, het is niet waar. Ik heb nog nooit in mijn leven iemand geprobeerd om het leven te brengen. Dit is zwaar om mee geconfronteerd te worden. Ik heb in mijn leven nooit iemand gedwongen om seksuele handelingen tegen hun zin in te verrichten."

'Partnergeweld en mishandeling lijken de afgelopen jaren een rode draad'

Justitie gelooft niks van dat verhaal. De foto’s van ernstig gewonde vrouwen in het dossier spreken volgens de officier van justitie boekdelen. Zij spreekt van een patroon. “Partnergeweld en mishandeling lijken de afgelopen jaren een rode draad.”
De man werd in het verleden al eerder veroordeeld voor vergelijkbare delicten. Meewerken aan een psychologisch onderzoek wil de man niet. Dat gebeurde in het verleden wel. "Onderzoekers maken zich zorgen over u."

'Wat zij aangeeft is niet altijd helder'

Volgens advocaat Voors kan niet vastgesteld worden dat de verdachte de vrouwen onder dwang tot seks dwong. "Cliënt en mevrouw hadden veelvuldig seks, dat staat vast. Het geweld en de seks kunnen ook los van elkaar hebben gestaan. Voor verkrachting is vereist dat door de dreigende situatie is gedwongen om seks te ondergaan. Ik betwijfel of dat verband kan worden vastgesteld." Bovendien twijfelt de raadsman aan de verklaringen die de vrouwen hebben afgelegd bij de politie. "Wat zij aangeven is lang niet altijd helder.”
Het Openbaar Ministerie vraagt de rechtbank om de Zwollenaar zes jaar celstraf, tbs met dwangverpleging en een contactverbod met de twee vrouwen op te leggen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.