Nieuws

Man die curator en zus stalkte krijgt driehonderd dagen celstraf opgelegd

De man stuurde honderden berichten naar zijn bewindvoerder en zus
De man stuurde honderden berichten naar zijn bewindvoerder en zus © RTV Oost
Een 57-jarige man die zijn financieel bewindvoerster en zijn zus stalkte, heeft 300 dagen celstraf van de rechtbank opgelegd gekregen. Van die straf zijn 70 dagen voorwaardelijk. Omdat de man al zo’n tweehonderd dagen vastzit, komt hij vermoedelijk volgende maand op vrije voeten.
De 57-jarige man, die voor zijn arrestatie in de dak- en thuislozen opvang in Zwolle verbleef, is schuldig bevonden aan het sturen van honderden berichten aan zijn zus en zijn bewindvoerster uit Ommen.

'Je kop gaat eraf'

De man bedreigde de bewindvoerster. Talloze keren sprak hij haar voicemail in. “Jo, vieze straathoer, geef eens antwoord” en “je kop gaat eraf”. Het zijn slechts twee van de vele honderden berichten die hij stuurde.
De man was boos op de bewindsvoerster, omdat die naar zijn zeggen 10.000 euro van zijn rekening had gehaald. Ook de zus van de man moest aan de stalking en bedreigingen geloven. “Ik heb deurwaarders in Egypte en Tunesië die je wel komen afmaken.”

Psychische problemen

De man, die al vaker voor bedreiging en smaad werd veroordeeld, lijdt volgens een psycholoog en een psychiater aan verschillende stoornissen. Volgens de mensen die hem onderzochten, lijdt hij aan een stoornis in het ‘schizofrene spectrum’, heeft hij last van paranoïde wanen en een depressieve stoornis en gelooft hij in complottheorieën. Ook is hij gevoelig voor verslaving. Hij is door de onderzoekers als grotendeels ontoerekeningsvatbaar bestempeld. “Dat vind ik onzin”, antwoordde de 57-jarige twee weken geleden in de rechtbank.
Hoewel het openbaar ministerie tbs met dwangverpleging eiste tegen de man, vond de rechtbank dat een stap te ver gaan. “Meneer is sterk verminderd toerekeningsvatbaar en geen direct gevaar voor anderen. Fysieke geweldsdelicten ontbreken op zijn strafblad.”

Beschermd wonen en een behandeling

Wel krijgt de man na zijn celstraf reclasseringstoezicht opgelegd en moet beschermd wonen. Daarnaast moet hij een behandeling ondergaan en mag hij de komende vijf jaar geen contact met de bewindvoerster opnemen. Zoekt hij wel contact met de curator, dan moet hij twee weken de cel in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.