Nieuws

Wietkwekende vrouw uit Wijhe moet ruim 33 duizend euro aan staat betalen

Het stel bestierde kwekerijen in Olst, Staphorst en Hardenberg
Het stel bestierde kwekerijen in Olst, Staphorst en Hardenberg © RTV Oost
Een 63-jarige vrouw uit Wijhe is door de rechtbank schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de grootschalige teelt van wiet. Samen met anderen, onder andere haar man, bestierde ze kwekerijen in panden in Olst, Staphorst en Hardenberg. Hoewel justitie vermoedt dat de betrokkenen zo’n 300.000 euro verdienden met de teelt, hoeft de Wijhese ‘slechts’ 33.699 euro terug te betalen aan de staat. De drie dagen die ze in voorarrest zat, zijn ook haar totaal opgelegde celstraf: ze hoeft dus niet meer achter de tralies.
Bij de vrouw werd een psychische stoornis vastgesteld. Bovendien kampt ze met fysieke problemen. Daarom adviseerden deskundigen om mevrouw niet meer terug te sturen naar de gevangenis. Dat zou ze psychisch en fysiek niet aan kunnen. Mocht de vrouw het geld niet terugbetalen, moet ze overigens alsnog de cel in: 468 dagen.

Man kan sinds lezen strafdossier niet meer praten

De strafzaak tegen de 60-jarige echtgenoot van de vrouw werd twee weken geleden voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet. De man kan sinds het lezen van het strafdossier niet meer praten. Hij lijdt volgens een psychiater aan katatonie.
Omdat getwijfeld wordt of de man begrijpt welke aanklacht er tegen hem ligt, is de strafzaak tegen hem geschorst. “Ik weet absoluut niet wat er in zijn hoofd omgaat”, vertelde zijn raadsman twee weken geleden, terwijl zijn cliënt verstijfd de hand van zijn vrouw vasthield. De rechters aankijken lukte hem niet.

1400 planten, 2900 stekken

De zaak tegen de vrouw ging wel verder, tegen haar werd 3 dagen celstraf geëist, dat staat gelijk aan haar voorarrest. Wel werd gevraagd om een stok achter de deur: 120 dagen cel als de vrouw opnieuw de fout in zou gaan. In die eis gaat de rechtbank mee.
Het stel heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan grootschalige teelt van hennep in panden in Olst, Hardenberg en Staphorst. Er zouden meer dan 1400 hennepplanten en 2900 hennepstekken verdeeld over de verschillende kwekerijen hebben gestaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.