Nieuws

Dak lek en tegels hangen los, toch heropent zwembad in Glanerbrug

Het zwembad in Glanerbrug ligt er verlaten bij
Het zwembad in Glanerbrug ligt er verlaten bij © 1Twente
Het dak lekt, het tegelwerk laat los en het systeemplafond heeft het op diverse plekken begeven. Vijf jaar na de sluiting van zwembad De Brug in Glanerbrug is er veel achterstallig onderhoud. Toch wil het nieuwe gemeentebestuur het zwembad nieuw leven inblazen. Daarvoor wordt zo'n 2,2 miljoen euro uitgetrokken.
"Ziet er troosteloos uit, hè?" Coen Nijhuis van de Dorpsraad Glanerbrug, opende voor 1Twente de deuren van De Brug. In het verlaten zwembad staat een kleine laag water. "Regenwater", weet Nijhuis. "Het dak is lek. Dat zal volledig vervangen moeten worden als het zwembad wordt heropend."
In het verlaten zwembad in Glanerbrug hangt bijna vijf jaar na de sluiting een muffe geur. De ramen zijn met houten platen dichtgetimmerd. Het dak lekt, waardoor het systeemplafond het op verschillende plekken heeft begeven. Omdat de gemeente de 'badkuip' na de sluiting heeft laten leeglopen, laat het tegelwerk nu op verschillende plekken los.
1Twente nam een kijkje in het verlaten zwembad:

2,2 miljoen euro

Zwembad De Brug moest in 2017 vanwege bezuinigingen de deuren sluiten. Vijf jaar later wil het nieuwe gemeentebestuur het zwembad weer heropenen. Er wordt 2,2 miljoen euro geïnvesteerd om het zwembad conform de laatste duurzaamheidseisen, zoals gasloos verwarmen, te renoveren.
Het gaat om een eenmalige investering: de gemeente wil geen bijdrage doen in de exploitatie van het bad. Dat betekent dat de komende vijftien jaar voor beheer en onderhoud een alternatieve oplossing moet worden gevonden. Hoe, dat is aan de Glanerbruggers of een eventuele stichting die de verantwoordelijkheid over het zwembad neemt.
De sluiting van zwembad De Brug in Glanerbrug in 2017 was omstreden. Bewoners van het grensdorp probeerden de afgelopen jaren diverse keren de politiek ervan te overtuigen om het bad weer te heropenen.

Hoe te financieren?

Volgens Nijhuis van de Dorpsraad Glanerbrug moet de komende maanden duidelijk worden in welke vorm de heropening van De Brug wordt gegoten. Volgens een onderzoek dat de dorpsraad liet uitvoeren, is er jaarlijks ruim 83.000 euro nodig voor de exploitatie. Of 36.000 euro als er met vrijwilligers wordt gewerkt.
Er zijn scenario's waarbij sponsoring of lidmaatschap van een nieuwe stichting de leidraad zijn of de overdracht aan een derde, commerciële partij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.