Nieuws

Twee Tukkers de cel in voor bezit van een miljoen euro aan wiet

Achterin de bestelbus lagen tassen met 50 kilo wiet
Achterin de bestelbus lagen tassen met 50 kilo wiet © RTV Oost
Twee Tukkers zijn veroordeeld tot acht maanden cel voor het bezit van tientallen kilo's wiet. Een derde verdachte is vrijgesproken. De rechtbank acht niet bewezen dat hij wist van de enorme partij softdrugs in zijn metaalbedrijf.
Eén van de veroordeelden, een klusjesman uit Hengelo, is deels vrijgesproken. Volgens de rechtbank was hij betrokken bij een minder grote partij henneptoppen dan justitie bewezen acht.
De verdachten komen in maart 2020 in beeld bij de politie. Twee agenten zien dan een grijze Opel Combo bestelbus staan bij een metaalbedrijf aan de Oude Boekeloseweg in Hengelo. De eigenaar van het bedrijf is bekend bij politie, het kenteken van het busje wordt genoteerd.

Verzekerd

Even later zien de agenten hetzelfde busje rijden en trekken het kenteken na. Er verschijnt een melding op hun scherm dat de bus onverzekerd rondrijdt. Als ze de bestuurder hebben gemaand om te stoppen, blijkt dat één van de agenten het kenteken verkeerd heeft ingevoerd. De auto is wel verzekerd.
Toch vraagt één van de agenten om een ID- of rijbewijs. De bestuurder uit Enschede heeft die echter niet bij zich. Als de agent dan achter in de bestelbus kijkt, zou hij henneptoppen hebben gezien. Bij het openen van de achterdeur blijken er vijf tassen vol wiet in de laadruimte te staan. Zo'n vijftig kilo, blijkt later. De bestuurder wordt aangehouden.

117 kilo wiet

Als de politie vervolgens naar het metaalbedrijf gaat waar het busje eerder was gezien, worden daar ook nog eens zeven tassen vol gedroogde henneptoppen ontdekt. In totaal vindt de politie die dag 117 kilo wiet. "Een miljoen euro aan winkelwaarde", stelt justitie.
In totaal werd er 117 kilo aan henneptoppen gevonden
In totaal werd er 117 kilo aan henneptoppen gevonden © RTV Oost
De deels vrijgesproken Hengeloër, die bij het bedrijf aan het klussen is aan een heftruck, wordt aangehouden. Later blijkt dat zijn vingerafdruk op een verpakking van de gevonden zakken hennep zit. Maar waar justitie hem schuldig acht aan de hele 117 kilo, vindt de rechtbank dat niet bewezen. Hij wordt 'alleen' veroordeeld voor de 67 kilo in het bedrijf.

Onterecht

Volgens advocaten Michels en Ural zijn hun cliënten, de bestuurder en de klusjesman, onterecht aangehouden. Volgens hen was er geen reden om het bestelbusje te doorzoeken. Daarmee zou ook de reden zijn vervallen om vervolgens het bedrijf te doorzoeken. Maar de rechtbank acht de aanhoudingen wel gegrond, omdat de agenten bij 'een rondje om de auto' de wiet door de ruit konden zien liggen.
Een derde verdachte, de eigenaar van het bedrijf, is vrijgesproken. Het OM had ook al vrijspraak geëist, omdat niet te bewijzen is dat hij heeft geweten van de grote hoeveelheid wiet in zijn bedrijf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.