Nieuws

Dankzij gulle gevers kan gestolen Moluks monument in Wierden vervangen worden

De gestolen bronzen maquette was een soort plattegrond van hoe het kamp er vroeger uitzag
De gestolen bronzen maquette was een soort plattegrond van hoe het kamp er vroeger uitzag © Paul Salakory
Goed nieuws voor de oud-bewoners van kamp Vossenbosch in Wierden: het onlangs gestolen monument, bedoeld als herinneringspunt voor die oud-bewoners, kan worden vervangen. Enkele gulle gevers nemen de kosten voor het maken van een nieuwe maquette op zich. Die is zelfs op tijd af om 1 juli bewonderd te worden door koning Willem Alexander die dan naar Wierden komt.
"We hadden nooit verwacht dat we zoveel empathie zouden krijgen", zegt Paul Salokory die opgroeide in kamp Vossenbosch. Tot zijn achttiende woonde hij er, maar nog regelmatig komt hij terug om na te denken. Nadat vorig jaar de maquette werd onthuld, nam hij zijn bezoekjes aan Vossenbosch plaats op één van de bankjes bij het monument. Om zijn gedachten de vrije loop te laten.
Drie weldoeners, hebben zich gemeld nadat bekend werd dat het monument afgelopen weekend was gestolen.

Blij en dankbaar

Salokory is er stil van. Net als dit weekend toen hij hoorde dat het monument was gestolen. Waar afgelopen weekend verdriet de boventoon voerde in de emoties van Salakory, is hij nu vooral blij en dankbaar. "Hoe heeft het kunnen gebeuren? Zoveel hartverwarmende reacties", zegt hij.
De nieuwe maquette wordt een exacte kopie van het exemplaar dat werd gestolen. "We hebben de kunstenaar vorig jaar voor de zekerheid een mal laten maken", legt Salakory uit. Een hele goede beslissing, blijkt nu. "Je weet het nooit, niks is meer heilig."
Het monument, gemaakt door kunstenaar Okke Weerstand, staat tussen de Hexelseweg en de Oude Zwolseweg. Het moet de herinnering levend houden aan het kamp waar honderden Molukkers na hun aankomst in Nederland in 1951 jarenlang verbleven. In dat jaar werden ruim 12.000 Molukse KNlL-militairen en hun gezinnen vanuit Indonesië naar Nederland verscheept.
Volgende week vrijdag komt koning Willem Alexander naar Wierden, juist ook om een bezoek te brengen aan het monument. Salakory verwacht dat het nieuwe exemplaar er al kan staan. "Daarom hebben we ook direct geschakeld", zegt Salakory. Met het geld dat de drie weldoeners beschikbaar stellen, kan de kunstenaar aan de slag. "Ik denk dat het op tijd klaar is en geplaatst kan worden en de koning ook kan zien hoe zo'n kamp eruit zag."

Dankbaar

Salakory is het trio dat zich gemeld heeft om de kosten op zich te nemen erg dankbaar. "Twee mensen komen uit de omgeving van Wierden en de derde is iemand uit Urk die ons een warm hart toedraagt." De kosten worden door drie gedeeld.
Er komt ook een gesprek met de gemeente om te bekijken of voorkomen kan worden dat het monument opnieuw gestolen wordt. "Daar hebben we natuurlijk al over nagedacht. Maar een dief jat gewoon alles. Je kunt je niet tegen alles beschermen, maar we nemen wel onze voorzorgsmaatregelen", aldus Salakory.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.