Nieuws

Waterschap Vechtstromen voert onttrekkingsverbod in voor water uit vijvers in stedelijk gebied

Door droogte daalt het zuurstofgehalte in vijvers waardoor vissterfte kan optreden
Door droogte daalt het zuurstofgehalte in vijvers waardoor vissterfte kan optreden © Archief RTV Oost
Waterschap Vechtstromen voert vanaf maandag een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater uit openbare vijvers in stedelijk gebied. Het waterschap komt met dat besluit door de aanhoudende droogte en warmte. Daardoor verslechtert de waterkwaliteit in stedelijk gebied. Een woordvoerder van het waterschap omschrijft het onttrekkingsverbod als een 'eerste stap'.
Omdat het voor de waterkwaliteit belangrijk is om het waterniveau in de vijvers zoveel mogelijk op peil te houden, komt er een onttrekkingsverbod.
Voor het onttrekken van oppervlaktewater wordt naast beken en rivieren ook gebruik gemaakt van water uit vijvers in stedelijk gebied. Het waterpeil in vijvers daalt extra snel doordat er veelal met grote tankauto’s water uit vijvers wordt onttrokken.

Minder stof

"Bijvoorbeeld bij stoffige werkzaamheden in de buurt van een vijver", legt de woordvoerder uit. "Dan worden auto's ingezet die water uit de vijvers halen." Door dat water te gebruiken bij werkzaamheden, komt daar minder stof vrij. "Maar je hebt ook mensen die een pomp in de vijver hebben liggen om met het water dat ze wegpompen hun tuin te sproeien."
Geen grote excessen, erkent de woordvoerder. De stap van Vechtstromen moet vooral gezien worden als een eerste stap die wordt genomen als het droger wordt. Het is ook zeker nodig op dit moment. "Het water in vijvers warmt op", aldus de woordvoerder. Omdat warmer water minder zuurstof bevat, is het zuurstofgehalte in vijvers de afgelopen tijd afgenomen. De hoeveelheid zuurstof in een vijver is van groot belang voor de waterkwaliteit en waterorganismen zoals vissen.

Waterkwaliteit

Als er water uit de vijvers wordt onttrokken, dan warmt het overgebleven water nog sneller op en daalt het zuurstofgehalte verder. Dit kan leiden tot vissterfte, blauwalg en botulisme. Het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater uit openbare vijvers in stedelijk gebied moet grootschalige waterkwaliteitsproblemen te voorkomen.

Toezicht en handhaving

De medewerkers van toezicht en handhaving van waterschap Vechtstromen zullen toezien op het naleven van het ingestelde onttrekkingsverbod.
Het gaat de komende dagen waarschijnlijk weer regenen. Dat is goed nieuws voor de waterstanden in vijvers, maar het waterschap hoopt dat het vooral gestaag gaat regenen. "Als het hard gaat regen, komt er vuil van buiten de vijver in het water, bijvoorbeeld door overstromingen van het riool. Dat gebeurt door een zogeheten 'overstort'. Ongezuiverd water stroomt dan de vijver in. Ook dat is slecht voor het zuurstofgehalte in water waardoor vissterfte dreigt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.