Nieuws

Advocaat Zwolse cardioloog over corruptie-verdenking: beschuldigingen zijn vaag

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle © Archief RTV Oost
De cardiologen zitten thuis. Geschorst door hun werkgever, terwijl hen de toegang tot het Isala-ziekenhuis is ontzegd: de twee medisch specialisten, die samen met drie gepensioneerde collega-cardiologen worden verdacht van het aannemen van miljoenen aan steekpenningen. "Mijn cliënt is gebroken, dat moge duidelijk zijn", zegt Jan Vlug, advocaat van een van de cardiologen. "En het ergste misschien nog wel: ze hebben werkelijk geen idee waar die verdenkingen op slaan."
Een speciaal team van het Anti Corruptie Centrum van de FIOD (ACC) deed eind vorige week samen met buitenlandse zusterorganisaties met veel machtsvertoon op meerdere plekken invallen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en op Curaçao.
Daarbij werd ook het kantoor van Diagram - een zelfstandig bedrijf dat gelieerd is aan Isala en wordt gerund door cardiologen - doorzocht. Overigens hebben meerdere gepensioneerde cardiologen nog altijd zakelijke belangen in deze onderneming.
Behalve dat er onder meer informatiedragers in beslag zijn genomen, is er ook beslag gelegd op onroerend goed. Waaronder de woonhuizen van de Zwolse cardiologen. Ook deze privéhuizen zijn doorzocht.

'Miljoenen verdiend'

Volgens de FIOD bestaat het vermoeden dat de medisch specialisten jarenlang betalingen hebben ontvangen van een leverancier van medische hulpmiddelen. "In ruil voor een voorkeursbeleid voor hun producten. Vermoedelijk hebben de artsen hiervoor miljoenen euro’s ontvangen via internationale constructies met rechtspersonen", aldus de FIOD.
De gerenommeerde strafpleiter Jan Vlug uit Deventer staat een van de verdachte cardiologen bij. Hij zegt nog grotendeels in het duister te tasten. "Er zijn allerlei spullen in beslag genomen, maar zoals dat in dit soort onderzoeken vaak gaat: vervolgens blijft het stil. De FIOD neemt alle tijd om dit te onderzoeken, terwijl mijn cliënt thuis zit.
En belangrijker: hij heeft geen idee waar dit over gaat. Uiteraard weten we van bepaalde verdenkingen. Maar het blijft bij vage omschrijvingen. Concrete zaken worden niet genoemd."

Signalen?

Vlug erkent dat de FIOD niet zo heel snel dergelijke onderzoeken opstart. Dan moeten er toch hele duidelijke signalen zijn? Of een aangifte? Naar verluidt heeft de Raad van Bestuur van Isala al eens onderzoek laten doen naar mogelijke belangenverstrengelingen bij Diagram.
Maar Vlug zegt niet te weten uit welke hoek de aantijgingen komen. Zich verweren kunnen de cardiologen dan ook niet. "We hebben bijvoorbeeld geen enkel inzicht om welke transacties het zou gaan."

Gunstbetoon

De regelgeving rond aankoop van medische apparatuur is de afgelopen jaren aanzienlijk aangescherpt. Gunstbetoon heet het fenomeen, waarbij medici zich door bijvoorbeeld de medische industrie laten fêteren in de vorm van cadeaus, snoepreisjes of contant geld. Sinds 2018 is dit bij wet verboden.
Tekst gaat verder onder foto
Jan Vlug, advocaat van een van de van corruptie verdachte cardiologen van Isala.
Jan Vlug, advocaat van een van de van corruptie verdachte cardiologen van Isala. © ANP / Catrinus van der Veen
De raadsman wijst dan ook op de strenge protocollen die er gelden voor inkoopprocedures: "Het is de afdeling inkoop die de spullen aanschaft." Maar de medisch specialisten hebben toch een zwaarwegende adviserende rol? Vlug erkent dat, maar een dergelijk advies moet volgens hem niet worden overschat. "Zo'n afdeling inkoop vergelijkt heus wel met de inkoop in andere ziekenhuizen. En de prijs speelt een grote rol in de keus voor een bepaald product. Inkoop moet voldoen aan allerlei benchmarks. Isala betaalt echt niet meer dan een ander. Het zijn vaak anderen binnen een ziekenhuis die bepalen welke apparatuur moet worden gebruikt. In veel gevallen zijn dat niet de cardiologen."
"En een ander aspect: een ziekenhuis doet aan risicospreiding. Koopt nooit van één fabrikant, maar van meerdere producenten. Als er dan iets niet goed is - bijvoorbeeld een probleem met een onderhuidse defibrillator - hoeven ze niet meteen alle patiënten terug te roepen."

Zorgcontinuïteit

Isala heeft inmiddels laten weten dat de zorgcontinuïteit en patiëntveiligheid niet in het geding is, maar kwam daar later tegenover RTV Oost toch weer op terug en liet weten geen garanties te kunnen geven dat er geen vertragingen optreden.
Advocaat Jan Vlug heeft daar zo zijn eigen mening over: "Dat het ziekenhuis zegt dat er geen verdere gevolgen zijn, snap ik ook wel. Maar neem maar van mij aan dat dit echt wel aankomt. We hebben het hier over twee hele gerenommeerde cardiologen. Als die ineens wegvallen op het moment dat het ziekenhuis nog volop met een corona-achterstand kampt, dan heeft dat ongetwijfeld zijn weerslag."

Tijdrovend onderzoek

Vlug zegt geen idee te hebben hoe lang het onderzoek nog gaat duren en zijn cliënt dus werkloos thuis moet toezien. Het FIOD-onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich bezighoudt met onder meer complexe fraudezaken. Veelal tijdrovende onderzoeken.
Vlug: "En dan speelt hier nog mee dat we het hebben over gegevens die onder het medisch verschoningsrecht zouden kunnen vallen. Dat maakt het er allemaal niet eenvoudiger op."
Zelfs als op termijn mocht blijken dat zijn cliënt in strafrechtelijke zin niets te verwijten valt, is het maar de vraag of de cardiologen ooit weer aan de slag raken - al dan niet in het Isala. "De reputatieschade voor mijn cliënt is dan ook niet te overzien."

Inspectie Gezondheidszorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is belast met het toezicht op eventuele schending van het zogenoemde gunstbetoon. Een woordvoerster laat echter weten dat de rol van de IGJ klein is en dat op individuele casussen nooit wordt ingegaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.