Nieuws

Van der Plas oogst hoon van Kamer na suggestie invloed ministerie op Nieuwsuur

Caroline van der Plas (BBB) tijdens een debat over het stikstofbeleid
Caroline van der Plas (BBB) tijdens een debat over het stikstofbeleid © ANP
Forse kritiek op BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas uit Deventer vandaag in het stikstofdebat in de Tweede Kamer. Daarin suggereerde ze dat het ministerie mogelijk druk uitoefende op het journalistieke programma Nieuwsuur rond een interview met stikstofwetenschapper Leen Hordijk. ''Doe. Dit. Niet.''
''Zou daar misschien invloed kunnen zijn van het ministerie?'' In het stikstofdebat werpt Van der Plas plots de suggestie op dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit invloed zou hebben gehad op de aanwezigheid van Leen Hordijk in het tv-programma. De naamgever van de commissie die het kabinet in 2020 adviseerde over het stikstofbeleid werd onlangs bevraagd in Nieuwsuur over de stikstofmodellen.
Die suggestie komt de fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging op flinke kritiek te staan. ''Doe dit niet. Doe. Dit. Niet'', benadrukt Esther Ouwehand. De suggestie ''ondermijnt het vertrouwen in de onafhankelijke journalistiek'', stelt de leider van de Partij voor de Dieren. Jesse Klaver (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) sluiten zich daar direct bij aan.
Op Twitter reageren Arjan Noorlander (verslaggever) en Pieter Klein (hoofdredacteur) van Nieuwsuur op de woorden van Van der Plas.

'Plat populisme'

Even eerder in het debat kwam het al tot een felle confrontatie tussen Klaver en Van der Plas. Laatstgenoemde stelde dat er een hoger doel achter de stikstofplannen zit, namelijk halvering van de veestapel. Ook in die discussie ging het over Hordijk. GroenLinks-leider Klaver vreest dat de wetenschapper door de uitspraken straks beveiliging nodig heeft, en noemt de woorden van de Deventer politica 'plat populisme'.
''Ik stel er kritische vragen over, dat lijkt mij heel gezond'', reageert Van der Plas even later. Ze benadrukt dat ze van niemand de integriteit in twijfel trekt.
Dat vind ik héél ernstig
Caroline van der Plas is boos over de suggestie dat ze niet onafhankelijk zou zijn
In een emotioneel betoog slaat ze vervolgens terug richting mensen die haar ervan betichten aan een lijntje te lopen van de vleesindustrie en veevoeders. ''Dat vind ik héél ernstig.'' Eenieder die buiten de Tweede Kamer die suggestie nog eens wekt, kan volgens Van der Plas rekenen op juridische stappen. ''Ik roep iedereen op om met bewijzen te komen, anders stap ik naar de rechter.''

Debat

In het stikstofdebat, dat nog de hele dag zal duren, debatteert de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot omlaag te brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.