Nieuws

Steden in Overijssel worstelen met straatintimidatie, maar oplossing lijkt in zicht

Seksuele intimidatie, foto ter illustratie
Seksuele intimidatie, foto ter illustratie © Getty Images
Seksuele intimidatie op straat: in veel steden in Overijssel wordt het gezien als hardnekkig probleem. In Enschede en Almelo lopen campagnes en in Zwolle en Oldenzaal is er de roep om strengere maatregelen. Bottleneck is dat gemeenten het niet zomaar kunnen verbieden; dat is aan de politiek in Den Haag. Er is een wet over in de maak, maar die ligt op de plank. "En dat duurt nog wel even", zegt Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (JA21).
Vrouwen die worden nagefloten, teksten als 'wat hangen je tieten mooi' naar hun hoofd geslingerd krijgen, of achterna worden gelopen. De roep om maatregelen tegen straatintimidatie zwol twee jaar geleden aan, na een petitie van een toen 19-jarige Enschedese die regelmatig op straat wordt lastiggevallen. Enschede greep in en stelde seksuele intimidatie op straat strafbaar. Een jaar na dato is er echter nog geen enkele boete voor uitgedeeld.
Hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder stelt dat het verbod in Enschede niet rechtsgeldig is 'en zo de prullenbak in kan'. "Als je bepaalde uitingen wilt verbieden, want daar gaat het hierom, dan is dat aan de landelijke politiek in Den Haag", aldus de hoogleraar.

'Ontzettend moeilijk'

"Seksuele intimidatie op straat is een hardnekkig probleem dat ontzettend moeilijk is om aan te pakken", zegt Joost Eerdmans, Tweede Kamerlid voor JA21. Hij zet zich al jarenlang in om de intimidatie de kop in te drukken. In zijn tijd als fractievoorzitter bij Leefbaar Rotterdam kwam hij met een 'sisverbod', maar de stad werd door de rechtbank teruggefloten. Het verbod zou in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting.
"Wij vonden dat we het verbod goed hadden omschreven in de APV (de gemeenteregels, red.), maar de rechtbank vond het indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting. Er ligt nu landelijke wetgeving op de plank tegen seksuele intimidatie, maar het duurt erg lang voordat daar wat meer duidelijkheid over is", zegt Eerdmans.
Joost Eerdmans van JA21
Joost Eerdmans van JA21 © ANP

Wet Seksuele Misdrijven

Het Tweede Kamerlid doelt daarbij op de Wet Seksuele Misdrijven, die eerder werd ingediend door voormalig Justitieminister Grapperhaus. "Dat voorstel ligt nog bij de Hoge Raad", weet Eerdmans. Vorig jaar plaatste ook de Raad voor de Rechtspraak al vraagtekens bij een landelijk verbod op seksuele intimidatie. "Het bewijs zal vaak niet makkelijk te leveren zijn", aldus de Raad.
Want wat iemand seksuele intimidatie vindt, verschilt vaak per persoon. "In bepaalde culturen is het normaal om elkaar na te fluiten, terwijl in Nederland een blond meisje het heel intimiderend kan vinden om door bijvoorbeeld een Antilliaanse jongen te worden nagefloten", zegt Eerdmans. "En waar de een het waardeert om een compliment over haar billen te horen, vindt de ander het seksuele intimidatie."
Bekijk in de video een reportage over de seksuele intimidatie in Enschede:
Hoe Enschede worstelt met seksuele intimidatie op straat

Hoe stel je het vast?

Het kan nog wel even duren voordat er landelijke wetgeving is: na de Hoge Raad moeten ook de Tweede en Eerste Kamer nog over het plan stemmen. "Met name als de context de indringendheid van de intimiderende seksuele benadering moet gaan bepalen, is seksuele intimidatie niet meer relatief eenvoudig vast te stellen", zegt de Raad voor de Rechtspraak erover.
Voorlopig kun je dus nog 'gewoon' ongestraft personen nafluiten en naroepen op straat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.