Nieuws

Astrid de Jong uit Kampen over nieuwe podcast: "Je eigen stad wordt er ook leuker van"

Astrid de Jong
Astrid de Jong © Archief
'De Hanze Podcast', zo heet de nieuwe podcast van radiomaker Astrid de Jong. Deze week heeft ze de eerste aflevering van de serie online gezet die is te beluisteren op verschillende platformen. In de podcast onderzoekt ze de geschiedenis van Hanzesteden.
Een mooie plek met water en boten, daar denken de meeste mensen aan bij een Hanzestad. Dat is tenminste wat Astrid de Jong zelf had en wat haar opviel bij anderen. Maar wat is een Hanzestad eigenlijk en wat zijn de verhalen die erbij horen? Dat zijn de vragen die De Jong prikkelden om op zoek te gaan naar antwoorden. Om het beantwoorden van de vragen te mengen met een stukje publiciteit voor deze steden en hun verhalen besloot ze het in een podcastserie uit te gaan brengen.
Zelf woont De Jong in Kampen, wat ook een Hanzestad is. Daarom kon ze zelf ook dingen ontdekken over haar eigen woonplaats. "Dat het hele leven draaide om dat water en de handel, en dat bont en bier en weet ik veel allemaal via dat water Kampen binnenkwam. Daar had ik nooit zo naar gekeken, en nu zie ik dus als ik over straat loop: 'verrek hier in dit huis werden gewoon die spullen binnengebracht.' Je eigen stad wordt er ook weer leuker van."

Trotse geschiedenis

De podcast is opgezet als een serie, dus de komende tijd zullen er nog meer online komen. Het kunnen vullen van de afleveringen zal niet een al te moeilijke taak te zijn geweest door de hoeveelheid aan informatie en geschiedenis die Astrid wist te verzamelen. "Ik had mij erin verdiept en dan blijkt dat er een hele trotse geschiedenis aan vast zit die eeuwenlang teruggaat. Dus het was ook veel meer materiaal dan ik van tevoren dacht."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.