Nieuws

100 jaar Thales: "Willen een van de grootste werkgevers in de regio blijven"

Thales Hengelo
Thales Hengelo © Thales
Een eeuw geleden werd in Hengelo het technologiebedrijf opgericht dat nu Thales heet. Veel mensen kennen het bedrijf onder de oude naam: Hollandse Signaal Apparaten (HSA). In de volksmond ook wel Signaal genoemd. Door de jaren heen ontwikkelde Thales zich tot het grootste defensiebedrijf in Nederland, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde radarapparatuur en vuurgeleidingssystemen. Ook in andere technische sectoren is Thales actief. Zo haalde het eerder dit jaar een mega-order binnen. Voor spoorwegbeheerder ProRail wordt een compleet nieuw beveiligingssysteem gebouwd.
Aan de bakermat van het huidige Thales stond de in 1922 opgerichte fabriek NV Hazemeyer. Gebouwd vanuit de toenmalige wens van de Koninklijke Marine om twee Nederlandse lichte kruisers (oorlogsschepen) te voorzien van vuurleidingen. Grofweg gezegd is dat een systeem waarmee een oorlogsschip gericht kan schieten. Inmiddels houden ze zich in Hengelo met veel meer technologische zaken bezig. Het bedrijf is in de 100 jaar van haar bestaan volgens burgemeester Sander Schelberg vergroeid met de stad. "Alle generaties in de stad hebben of een band met Thales of met Holland Signaal in het verleden."

5000 man op het terrein

Het gehele jubileumjaar staat in het teken van het 100-jarige bestaan. Vandaag is er een open dag. De animo daarvoor is enorm. "Er zijn ruim vijfduizend aanmeldingen om vandaag het Thales-terrein te bekijken en de demonstraties en presentaties bij te wonen", zegt woordvoerster Janneke Nijland. Op het terrein is een route uitgestippeld met twintig 'stops' voor demonstraties, presentaties en foodtrucks. ''Vandaag kunnen vrienden en familie kennismaken met het bedrijf. En met ruim vijfduizend aanmeldingen lijkt het een succesvolle dag te worden,'' verwacht Nijland.
Thales hoopt één van de grotere werkgevers van de regio te blijven
Janneke Nijland, woordvoerder bij Thales
Wereldwijd actief
De Thales Group waar de Hengelose vestiging inmiddels onder valt, is wereldwijd actief. De defensieactiviteiten zijn het belangrijkst. De helft van de totale omzet wordt hiermee gerealiseerd. Thales Nederland heeft bijna 2200 medewerkers en is al ruim vijftig jaar één van de grotere werkgevers van Twente. De Nederlandse Staat behoudt nog één procent aandeel in het bedrijf. Volgens Thales is dit omdat de Staat waarde hecht aan de continuïteit van radarontwikkeling en missiemanagementsystemen in Nederland. ''Ook geeft dit onze internationale partners vertrouwen in Thales'', vertelt Nijland.
Grote werkgever
''Thales hoopt één van de grotere werkgevers van de regio te blijven'', aldus Nijland. ''De kern is samen aan een toekomst te bouwen. Wij hopen dit te kunnen doen met lokale leveranciers, het lokale MKB, maar ook met kennisinstituten. Wij hebben het geluk veel werk te kunnen bieden voor de regio, maar het vinden van de juiste talenten blijft een grote uitdaging.''
De officiële verjaardag van Thales is 6 juli.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.