Nieuws

Omstreden politieke 'pedopartij' heft zichzelf op: jurist Yme Drost wil dat justitie bestuursleden nu privé aanpakt

Yme Drost en Marcel Jeninga voeren strijd tegen pedofilie in ons land.
Yme Drost en Marcel Jeninga voeren strijd tegen pedofilie in ons land. © RTV Oost
De omstreden Partij voor Naastenliefde, Vrijheid & Diversiteit (PNVD) - in de volksmond de 'pedopartij' - heeft zichzelf opgeheven. Meerdere bestuursleden kwamen de afgelopen tijd op negatieve wijze in het nieuws. Dat de partij niet meer bestaat, wil volgens de Hengelose jurist Yme Drost niet zeggen dat daarmee de kous af is: hij gaat justitie nu vragen de voormalig bestuurderleden in privépersoon strafrechtelijk aan te pakken.
Het is overigens al de tweede keer dat de 'pedopartij' de stekker uit zichzelf trekt. Nadat de politieke partij in 2006 werd opgericht werd die in 2010 ontbonden. Naar eigen zeggen wegens gebrek aan steun.

Opnieuw commotie

Nadat de partij in 2020 toch weer nieuw leven werd ingeblazen, onstond binnen de kortste keren andermaal grote commotie. Helemaal toen bestuursleden openlijk hadden gepleit om een seksuele relatie tussen volwassenen en minderjarigen te legaliseren. Een aantal hoofdrolspelers van de politieke partij was bovendien ook betrokken bij de eerder verboden verklaarde pedoclub Martijn, die openlijk seks met minderjarigen verheerlijkte.
De politieke partij is nu andermaal ontbonden, zo laten oud-bestuursleden in een verklaring weten. Volgens de ex-bestuursleden is er de afgelopen tijd een vertekend beeld rond de partij ontstaan en is het niet gelukt die negatieve beeldvorming recht te trekken.

Vlucht naar Mexico

Een van de bestuursleden van het eerste uur was de bekende Hengelose pedo-activist Marthijn U. Maar al vrij snel trok hij zich ook weer terug. Tegenover RTV Oost liet hij weten zich niet meer veilig te voelen en zelfs overwoog te emigreren.
Een ander bestuurslid en medeoprichter van de politieke partij, Nelson M., moest eerder dit jaar voor de rechter verschijnen. Niet alleen vanwege het bezit van 10.000 afbeeldingen kinderporno, maar ook voor het voortzetten van de eerder verboden verklaarde pedoclub Martijn. Vlak voor de rechtszitting vluchtte hij echter naar Mexico waar hij politiek asiel vroeg. Eerder deze maand werd hij aangehouden.
Ook Hengeloër Marthijn U. nam vlak voor deze rechtszaak de benen. Ook hij verblijft naar verluidt in Zuid-Amerika.
In deze zaak werden twee pedo-activisten veroordeeld, onder wie Marthijn U.

'Niet bij laten zitten'

Voorzitter Marcel Jeninga van de stichting Strijd Tegen Misbruik is opgelucht dat de politieke 'pedopartij' zichzelf heeft opgeheven, maar is niet van plan het er bij te laten zitten.
Hij en de Hengelose jurist Yme Drost voeren al jaren strijd tegen pedofilie en wisten onder meer via justitie het verbod op de pedoclub Martijn af te dwingen.
Los van dit verbod op 'Martijn' hadden ze bovendien aangifte gedaan bij het zogenoemde Landelijk Parket - een onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich bezighoudt met grote landelijke onderzoeken - met de vraag om strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de politieke pedopartij.
Volgens Drost blijft deze aangifte overeind, ondanks de opheffing van de politieke partij. "Deze partij mag officieel dan niet meer bestaan, blijft onverlet dat wat de voormalig bestuursleden hebben gezegd in mijn ogen strafbaar is. Vandaar dat we het OM gaan vragen om de bestuurders nu in privépersoon strafrechtelijk te vervolgen."
Ook is Drost er beducht op dat de politieke partij eventueel een derde keer weer wordt opgericht. "We zitten er bovenop. Zodra er eenzelfde partij verschijnt, onder een andere naam maar met dezelfde denkbeelden, zullen we dit meteen bij justitie onder de aandacht brengen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.