Nieuws

'Multimiljonair Sanderink en cybercharlatan Van Rijbroek betalen websites om mij zwart te maken'

Gerard Sanderink
Gerard Sanderink © RTV Oost
Beschuldigingen over een poging tot doodslag, over het delen van geld met de media en publicaties uit een verboden rapport. Wederom voelde Brigitte van Egten, de ex-geliefde van de Twentse zakenman Gerard Sanderink, zich genoodzaakt naar de rechter de stappen om haar naam te zuiveren. In de rechtbank Almelo hoopte ze vandaag een einde te maken aan zeer negatieve en suggestieve verhalen over haar, die de afgelopen weken dagelijks verschenen op verschillende websites van een 'PR-bureau voor negatieve aandacht'. Tot ze zelf geëmotioneerd de rechtszaal verliet.
Het is een verhaal zonder einde. Opnieuw moest een rechter zich vandaag buigen over een zaak tussen aan de ene kant ex-vriendin Brigitte van Egten, en aan de andere kant multimiljonair Gerard Sanderink, zijn huidige vriendin Rian 'cybercharlatan' van Rijbroek en de man achter websites waar de zeer negatieve verhalen over Van Egten de afgelopen weken verschenen, Henrie Kamps. Een blik op de rechtszaak van vandaag aan de hand van vier vragen:

Waarom vandaag wéér een rechtszaak?

Al ruim drie jaar lang staan ex-vriendin Brigitte van Egten en multimiljonair Gerard Sanderink om de zoveel tijd tegenover elkaar in de rechtbank. Ook vandaag in Almelo, al was Sanderink dit keer zelf niet aanwezig. Directe aanleiding voor het kort geding deze vrijdagmiddag: afgelopen weken verschenen op verschillende websites zeer negatieve en beschuldigende verhalen over Van Egten.
Te lezen viel onder meer dat Van Egten betrokken zou zijn bij poging tot een aanslag op Van Rijbroek en dat ze het geld dat ze ontving via dwangsommen zou delen met media. Ook passages uit een door de rechter verboden rapport vol ongefundeerde beschuldigingen kwamen online, evenals gedeeltes uit haar verklaring bij de FIOD over een onderzoek naar steekpenningen bij Strukton. Ze verklaarde daarin belastend over Sanderink, een Saoedische prins en de Spaanse koning. Doordat die verklaring deels gepubliceerd is, vreest Van Egten nu voor haar eigen veiligheid.
Zij wil dat de verhalen offline gehaald worden - wat voorlopig ook al is gebeurd - en ook nooit meer verschijnen. Om dat te bereiken, diende vandaag het kort geding.
Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek
Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek © RTV Oost

Publicaties op websites: wat hebben Sanderink en Van Rijbroek daarmee te maken?

Voor Van Egten is het glashelder dat Sanderink en Van Rijbroek achter de negatieve verhalen zitten. Daarvoor voerde ze via haar advocaat verschillende argumenten aan. Allereerst: het spuien van ongefundeerde beschuldigingen duurt al drie jaar, en komt tot nu toe altijd uit de hoek van de multimiljonair en zijn ‘cybercharlatan’. Ze zouden er nu alleen een tussenpersoon voor gebruiken om dwangsommen te ontlopen, die rechters eerder al oplegden om te voorkomen dat ongefundeerde beschuldigingen nog geuit zouden worden.
Op een van de websites verschenen camerabeelden uit de garage van Van Rijbroek, waaruit zou moeten blijken dat een assistent van een deurwaarder tijdens een onderzoek heeft gerommeld met de handrem van haar auto. Een aanslag op haar leven, in opdracht van Van Egten, zo stond de niet onderbouwde beschuldiging online. Die beelden kunnen maar van één persoon komen, stelde de advocaat van Van Egten, Paul Tjiam.
De websites zijn een PR-bureau voor negatieve aandacht
Paul Tjiam, advocaat van Brigitte van Egten
Tjiam gaf verder aan dat de websites van Henrie Kamps ‘een PR-bureau voor negatieve aandacht’ zijn. Op www.onrecht.nl valt te lezen dat iedereen die 50.000 euro betaalt, daarmee 'een dossier actief maakt' dat ‘een tegengeluid biedt’ aan een zelfgekozen kwestie. ''Er zijn natuurlijk maar twee personen op deze wereld die zo’n bedrag over hebben voor negatieve artikelen over Van Egten'', concludeerde de advocaat.

Hoe verliep de zaak vandaag?

Sanderink, Van Rijbroek en Kamps lieten zich niet zien in de rechtbank; hun advocaten wel. Zij betwisten in het kort geding - dat bijna zes uur duurde - alle drie de verwijten van Van Egten.
Een betaling van 50.000 euro door Sanderink en Van Rijbroek aan Kamps? ''Feitelijke flauwekul'', sprak de advocaat van Kamps. Kamps is ook wel degelijk een journalist, hield hij de rechter voor. ''Sommige verwijten van Sanderink richting Van Egten lijken meer thuis in sprookjes als Ali Baba en Aladdin, maar dat betekent niet dat de verwijten onwaar zijn. En mijn cliënt schrijft er alleen over.'' Waarna hij Tubantia ervan betichtte een verdienmodel te hebben gemaakt van de hele soap. Kamps wil tegenwicht bieden aan 'het gebrek aan kritische journalistiek in de regio'.
Als je filmpjes uit je eigen garage niet meer mag rondsturen, wat zijn wij hier dan aan het doen?
Gino van Tilborg, advocaat van Van Rijbroek
''Sanderink en Van Rijbroek hebben niets gepubliceerd'', vervolgde Van Rijbroeks advocaat. Het filmpje uit de garage zou ook niet door Van Rijbroek naar Kamps zijn gestuurd. Wel naar anderen? ''Als je filmpjes uit je eigen garage niet meer mag rondsturen, wat zijn wij hier dan aan het doen?''
Namens Sanderink vatte zijn advocaat hun gezamenlijke standpunt samen door te stellen dat het 'heel gevaarlijk' is om de conclusie te trekken dat Sanderink en Van Rijbroek verantwoordelijk zijn voor het leveren van de informatie. ''Waar is het bewijs?''
Van Egten kon het na 5,5 uur niet meer aanhoren, zij verliet geëmotioneerd de rechtszaal. ''Ik kan dit niet verdragen, het is te erg wat hier gebeurt. Ik wens u veel wijsheid toe'', gaf ze de rechter nog mee vanuit de deuropening.

Hoe gaat dit verder?

Een uitspraak volgt dinsdag. Als de rechter Kamps, Sanderink en Van Rijbroek verbiedt om de beschuldigingen te uiten, zullen de stukken offline moeten (blijven), en krijgen de drie mogelijk een dwangsom aan de broek voor elke overtreding die eventueel nog volgt.
Sanderink heeft al vaker aangetoond zich daar niks van aan te trekken. Door alle dwangsommen die de ondernemer moet betalen, heeft Van Egten inmiddels al recht op 2,7 miljoen euro. Vorige week is nog 1,9 miljoen euro overgemaakt. Ondertussen loopt er nog een andere rechtszaak tussen de partijen (met uitzondering van Kamps); de soap zal dus gegarandeerd nieuwe afleveringen krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.