nieuws

Gemeentebelang Deventer maakt zich opnieuw druk over geheimhouding stukken

Deventer college hecht waarde aan geheimhouding
Deventer college hecht waarde aan geheimhouding © Flickr Creative Commons / Allard Schager
De fractie Gemeentebelang Deventer legt zich niet neer bij het feit dat het college van Deventer regelmatig stukken geheim wil houden.
Gemeentebelang komt met een raadsvoorstel waarin het de gemeenteraad onder voorwaarden wordt toegestaan om bij externe deskundigen informatie in te winnen over geheime documenten. Op die manier kan de raad zich dan toch de kennis verschaffen die noodzakelijk is om een besluit te kunnen nemen. Gemeentebelang hoopt op deze manier ook in het kader van de democratie haar controlerende functie als raadsfractie beter te kunnen uitoefenen.
Gemeentebelang beklaagt zich er over dat burgemeester en wethouders van Deventer veelvuldig documenten geheim houdt. De raad mag deze stukken niet inzien omdat het gaat om gevoelige informatie. Met name in de planprocedure voor de bouw van het stadskantoor deed het college van Deventer regelmatig een beroep op geheimhouding bij vragen uit de gemeenteraad over financiële kwesties.

Onttrekken van informatie aan de openbaarheid

In de periode van 2007 tot en met 2014 kwam dat volgens Gemeentebelang liefst veertig maal voor. Andere gemeenten bedienen zich slechts bij hoge uitzondering van het onttrekken van informatie aan de openbaarheid. Maar in Deventer is het gemeengoed, aldus Gemeentebelang.
Volgens artikel 25 van de Gemeentewet geldt de geheimhouding voor raadsleden, raadsvolgers, wethouders en ambtenaren. Na juridisch advies te hebben ingewonnen hoopt Gemeentebelang dat er jurisprudentie ontstaat waarbij het de volgens de gemeentewet de raad wel is toegestaan om geheime informatie bij derden in te winnen. Bijvoorbeeld bij deskundigen die het geheime rapport zelf hebben opgesteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.