Nieuws

Besluit opening Lelystad Airport uitgesteld en Schiphol moet krimpen

Lelystad Airport is klaar maar nog niet in bedrijf
Lelystad Airport is klaar maar nog niet in bedrijf © RTV Oost
Het kabinet stelt het besluit over de opening van Lelystad Airport uit tot 2024. En het aantal vluchten op Schiphol moet fors omlaag. Dat is de kern van het plan waarover de ministerraad zich morgen buigt, melden bronnen aan RTL Nieuws.
Lelystad Airport is al jaren een bron van onrust voor veel Overijsselaars. Toestellen onderweg naar de polder vliegen volgens hen te laag over het Westen van onze provincie, met alle overlast van dien.

Natuurvergunning

In het regeerakkoord was afgesproken dat dit jaar de knoop zou worden doorgehakt over het vliegveld, maar dat laat dus nog twee jaar op zich wachten. Dat komt onder andere omdat er nog geen oplossing is gevonden voor de stikstofproblematiek rond Lelystad Airport. Eerder dit jaar besloot minister Van der Wal (Stikstof en Natuur) daarom dat de luchthaven voorlopig geen natuurvergunning krijgt.

Schiphol

Vorige week lekte al uit dat het aantal toegestane vluchten op luchthaven Schiphol flink omlaag gaat. Nu geldt nog een maximumaantal van 500.000 vluchten per jaar. Maar vanaf eind 2023 gaat een plafond gelden van 440.000 vluchten per jaar.
De nationale luchthaven voldoet al jaren niet aan de milieueisen en heeft ook geen natuurvergunning.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.