Nieuws

Minister: snel maatregelen om 'dodenweg' N50 bij Kampen veiliger te maken

N50 (foto ter illustratie: niet de exacte plek van de maatrelen)
N50 (foto ter illustratie: niet de exacte plek van de maatrelen) © Archief RTV Oost
De maximumsnelheid gaat binnenkort omlaag van 100 naar 80 kilometer per uur op de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid. Daarnaast komt er een fysieke rijbaanscheiding om frontale botsingen te voorkomen. Dat heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloten na overleg met onder meer de gemeente Kampen en de provincie Overijssel.
De maatregelen worden uitgevoerd om het aantal ongevallen op de N50 terug te dringen. Op de lange termijn wordt de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid definitief aangepakt door middel van een verbreding van de weg en rijbaanscheiding. De verbreding is vertraagd vanwege de stikstofproblematiek, daarom worden nu deze tijdelijke maatregelen ingezet.

'Blij met concrete stappen'

Gedeputeerde Boerman en burgemeester De Rouwe zijn blij dat er nu concrete stappen worden gezet. “Wij gaan er daarbij wel vanuit dat de tijdelijke maatregelen op geen enkele manier ten kosten gaan van de uiteindelijke echte maatregelen die nodig zijn.”
Het smalste deel van de N50 bevindt zich tussen Kampen-Zuid en Kampen. Daar wordt op korte termijn de snelheid teruggebracht van 100 kilometer per uur naar 80 kilometer per uur om het aantal ongevallen terug te dringen. Om de snelheid te verlagen gaat Rijkswaterstaat de wegmarkering aanpassen. Naar verwachting is de tijdelijke snelheidsverlaging inclusief de aanpassingen aan de weg en de borden binnen enkele maanden gerealiseerd.
"We hebben nog wel een lange weg te gaan", zegt de burgemeester van Kampen:
Dodenweg N50 Kampen op de schop: "Heeft lang geduurd"

Betonnen barrier

Ook wordt er gewerkt aan tijdelijke rijbaanscheiding in de vorm van een betonnen barrier. Deze barrier zorgt ervoor dat verkeer niet op de tegengestelde weghelft terecht kan komen. In aanvulling hierop worden ook de bermen verhard. Zo kunnen de hulpdiensten hun werkzaamheden nog steeds veilig uitvoeren. Het is de bedoeling dat de tijdelijke rijbaanscheiding volgend jaar klaar is.
Op de lange termijn wordt de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid definitief aangepakt. Dan wordt de weg onder meer verbreed, en komt er een rijbaanscheiding. Het project is echter vertraagd vanwege de stikstofproblemen, maar wordt zo snel mogelijk opgepakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.