Nieuws

Justitie wil familieleden vastgoedreus Visser lang de cel in, dochter loopt boos rechtszaal uit

Ook de boerderijvilla van Visser werd onttrokken aan schuldeisers, zegt het OM
Ook de boerderijvilla van Visser werd onttrokken aan schuldeisers, zegt het OM © RTV Oost
Tegen de vrouw en kinderen van de gevallen vastgoedtycoon Ger Visser zijn in hoger beroep celstraffen geëist, oplopend tot ruim twee jaar. Ze zouden volgens het OM hebben meegewerkt met de pater familias, door in het zicht van het faillissement van de Deventer kantorenreus Eurocommerce vele miljoenen euro's weg te sluizen. Dochter Kristel heeft de rechtszaal boos verlaten.
Tegen Visser senior zelf werd vorige week al vier jaar en drie maanden cel geëist voor faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Volgens justitie heeft hij het faillissement van zijn ooit zo florerende vastgoedconcern Eurocommerce zien aankomen en vervolgens dure zaken aan de boedel van het bedrijf onttrokken.
Zo zou hij onder meer een ranch met toppaarden aan zijn zoon hebben gegeven en zou hij hotel-restaurant De Roskam in Gorssel aan zijn dochter hebben verkocht voor een euro. De kapitale villa van de familie werd op naam van Vissers vrouw gezet.
Ook zou hij valsheid in geschrifte hebben gepleegd, omdat hij met valse handtekeningen geld probeerde los te krijgen bij banken. Na het faillissement bleven verschillende banken achter met een gat van honderden miljoenen euro's.

Strafeis zoon en vrouw

Ook zijn zoon en vrouw waren volgens het OM op de hoogte van de slechte financiële situatie van Eurocommerce. Dat blijkt volgens de openbaar aanklager uit verschillende documenten waaronder hun handtekening staat. "En je staat voor je handtekening. Dat wordt ons allemaal van jongs af aan geleerd." Vissers vrouw zou door overboekingen en contante opnames bijna negen miljoen hebben verhuld. Bij Visser jr. zou het gaan om ruim acht miljoen.
Tegen hen zijn celstraffen geëist van respectievelijk 25 en 15 maanden. De zoon moet van het OM ook nog 1,6 miljoen euro betalen. "De strafeis valt client zwaar", zegt de advocaat van Visser jr. "Die is disproportioneel hoog", zegt strafpleiter Karakaya die Vissers vrouw bijstaat. Volgens hem wist de vrouw helemaal niets van de financiën van Eurocommerce of haar man. "Zij hield zich niet met die zaken bezig. Haar man besprak zijn business niet thuis. Ze was onwetend." Karakaya vervolgt: "Ze hadden het thuis over de paardensport, of hoe lekker ze had gekookt."
Visser zelf heeft volgens Karakaya bij verhoren ook gezegd: "Ik vertelde mijn vrouw niks. Ook mijn kinderen hadden geen zeggenschap." De vrouw wist volgens de advocaat niet beter dan dat haar man een succesvol miljoenenbedrijf had.

Strafeis dochter

Volgens het OM valt niet te bewijzen dat dochter Kristel het onheil heeft zien aankomen. Wel wordt ze verantwoordelijk gehouden voor het sjoemelen met zo'n 2,5 miljoen euro. Zo kreeg ze geldbedragen op haar rekeningen gestort voor haar bedrijf, of een verbouwing. "Maar er is geen bedrijfsplan gevonden. En een verbouwing hebben we ook niet geconstateerd", aldus het OM. Tegen haar is 10 maanden gevangenisstraf geëist.
Zowel vader als dochter zitten zonder verdediging. Beiden zijn gebroken met hun advocaat. Visser heeft nogmaals om uitstel gevraagd, omdat hij zich juridisch bij wil laten staan. Dat is door het gerechtshof niet toegestaan. "Het is een keer klaar nu", aldus het Hof. De rechters gaan dus een oordeel vellen zonder pleidooi vanuit de kant van Visser.

Boos de zaal uit

Ook dochter Kristel wilde dat de zaak op een andere datum door zou gaan. Dat verzoek werd tevens afgewezen, waarna ze het Hof heeft gewraakt. "Ik heb recht op een eerlijk proces!" Maar na enig beraad lieten de rechters weten haar wrakingsverzoek niet in behandeling te nemen en verder te gaan. Waarna Kristel boos haar spullen heeft gepakt en de rechtszaal heeft verlaten. "Ik vind het triest dat u mij niet de kans geeft om mezelf te verdedigen."
In totaal heeft de familie vijf keer verzocht om andere rechters. Alle verzoeken werden afgewezen. Het gerechtshof zal tweede helft september een oordeel vellen over de strafzaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.