Nieuws

Aanpak N50 mooi nieuws : "Maar triest dat zoveel ongevallen moesten gebeuren voor urgentie doorklinkt"

Beeld van een van de vele ongelukken die de afgelopen jaren op de N50 zijn gebeurd.
Beeld van een van de vele ongelukken die de afgelopen jaren op de N50 zijn gebeurd. © News United / Stefan Verkerk
Natuurlijk is burgemeester Sander de Rouwe van Kampen blij met de maatregelen die worden genomen om 'dodenweg' N50 veiliger te maken. Maar het besluit van de minister roept bij hem ook gemengde gevoelens op vanwege de slachtoffers die al op de weg gevallen zijn. "We hebben al heel veel leed hier te betreuren gehad."
"Dit is een belangrijke stap waar we hier in Kampen met heel veel mensen heel lang naar hebben uitgekeken", stelt burgemeester Sander de Rouwe. Hij staat bij de N50, de weg waarop regelmatig ernstige ongelukken gebeuren, ook met dodelijke afloop. "Je hoort de vrachtwagens op de achtergrond." Het veroorzaakt gemengde gevoelens bij De Rouwe. "We hebben al heel veel leed hier te betreuren gehad. De maatregelen komen nu echt, toch zal het ook weer maanden duren voor alles ingevoerd wordt. Maar ik kan niet ontkennen dat er opluchting is dat er eindelijk iets voor de korte en middellange termijn gaat gebeuren."
Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat de maximumsnelheid op de weg tussen Kampen en Kampen-Zuid binnenkort omlaag gaat van honderd naar tachtig kilometer per uur. Daarnaast komt er een fysieke rijbaanscheiding om frontale botsingen te voorkomen. Het gaat om tijdelijke maatregelen. Op de lange termijn wordt de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid definitief aangepakt door middel van een verbreding van de weg en rijbaanscheiding.
Gedeputeerde Bert Boerman noemt de tijdelijke maatregelen geen zoethoudertje voor de weggebruikers. Op de lange termijn volgen echt definitieve maatregelen om de weg veiliger te maken. "Dat hebben we nadrukkelijk met de minister besproken. Het is echt noodzakelijk, dat hebben we met de recente ongevallen ook wel gezien. Dat is gewoon ernstig en wil je niemand aandoen. De lange termijnmaatregelen staan ook als een huis."
Als mensen een mobieltje belangrijker vinden gaat het toch echt fout
Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen
Burgemeester De Rouwe is blij dat de minister zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij doet echter ook een beroep op automobilisten die de weg gebruiken. "De weg zelf veroorzaakt meestal geen ongevallen", zegt De Rouwe verwijzend naar recente politiecontroles. "Wanneer de politie hier komt controleren, houden ze tientallen en soms honderden mensen aan die een mobiele telefoon in de handen hebben. Dat is best ingewikkeld om te zien en te ervaren."
De Rouwe wil er maar mee zeggen dat de weg alleen echt veiliger wordt als dat ook geldt voor het rijgedrag van een deel van de automobilisten. "Een weg moet compenserende maatregelen hebben maar als mensen een mobieltje belangrijker vinden gaat het toch echt fout. Dat kan gewoon echt niet."
April dit jaar gebeurde er een zeer ernstig ongeluk op de N50 bij Kampen. Een 34-jarige vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen na een frontale aanrijding met een vrachtwagen. Haar 8-jarige dochtertje overleed later in het ziekenhuis. Na dit drama kreeg de N50 opnieuw de aandacht van de landelijke politiek. In antwoord op vragen van Kamerlied Wybren van Haga gaf minister Harbers aan dat hij op dat moment onderzocht of hij op korte termijn tijdelijke maatregelen genomen konden worden.
Boerman geeft aan dat het best lastig is geweest om het ministerie te bewegen met maatregelen te komen voor de dodenweg. "Ik vind het triest dat er zoveel ongevallen moesten gebeuren voor de urgentie doorklinkt. Tegelijkertijd zeg ik vandaag dat ik blij ben met de maatregelen die nu genomen worden zodat we ook daadwerkelijk het effect gaan zien."

Genadeloze weg

Eén van de maatregelen die wordt genomen is dus een tijdelijke snelheidsverlaging op het traject. "Alleen een snelheidsverlaging werkt niet", zegt De burgemeester De Rouwe van Kampen. "Want we weten allemaal hoe automobilisten zich gedragen. Dan maakt een bordje niet uit. We hebben hier te maken met een genadeloze weg. Als er iets fout gaat zijn ongelukken heel ernstig."
Het verbreden van de weg, een maatregel voor de langere termijn, is de beste optie. "Iedereen in Kampen weet dat je hier naar twee keer twee rijbanen moet. Dan heb je de ruimte en de veiligheid. Verbreden is echt de wens van ons allemaal hier in dit gebied."
De burgemeester zal nog even geduld moeten oefenen, weet hij. "Het kan ons niet snel genoeg maar we hebben ook te maken met een markt die best overspannen is. Ik hoop dat iedereen, ook bouwbedrijven, hier aan mee willen werken omdat iedereen zich wel realiseert dat het heel ingewikkeld en pijnlijk is als we de komende tijd weer geconfronteerd worden met een ernstig ongeval."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.