Nieuws

Huisartsen in Overijssel voeren deze week actie tegen hoge werkdruk

Actieweek huisartsen Deventer en omgeving
Actieweek huisartsen Deventer en omgeving © pixbay
Huisartsen in Overijssel houden deze week een actieweek. De toegankelijkheid van de huisartsenpraktijken staat onder druk. Dat gaat ten koste aan de zorg die ze willen leveren. Wie naar de dokter gaat zal dat zien in de wachtkamers. De huisartsen gaan ze de straat op om het publiek te informeren over hun actie. Vrijdag is er een landelijke manifestatie van huisartsen in Den Haag. Het thema van de week is #iedereeneenhuisarts.
"Deze actieweek is nodig omdat de toegankelijkheid van de huisartsenzorg onder druk staat”, zegt Marc Boerma. Hij is huisarts in Deventer en bestuurslid van de Huisartsen Coöperatie Deventer (HCDO). "Deze zomer maakt de overheid meerjarenplannen voor de zorg. Dus nu is het een goed moment om een stevig geluid te laten horen. We willen concrete, afdwingbare afspraken om de drukte te verminderen. Wij staan voor meer tijd per patiënt, kortere wachtlijsten, minder druk op de avond-, nacht- en weekenddiensten en betaalbare, betere huisvesting voor de praktijken. Voor iedereen een huisarts dichtbij, nu en in de toekomst, daar gaat het vooral om.

Gemeenten en zorgverzekeraar

De huisartsen gaan met meerdere partijen in gesprek. Zo wordt een afvaardiging van de zorgverzekeraar uitgenodigd te komen kijken, maar ook de gemeenten kunnen een uitnodiging tegemoet zien. "We gaan graag met deze mensen in gesprek. Met de gemeente zal het gesprek vooral gaan over betaalbare en voldoende huisvesting. Met de verzekeraar staat meer tijd voor de patiënt hoog op de agenda. In een pilot die de afgelopen jaren in onze regio gedraaid heeft, is aangetoond dat dit minder onnodige verwijzingen en meer rust tijdens een consult geeft. Dat laatste is zowel voor de patiënt als de huisarts prettig”, aldus huisarts Boerma.
Ook de patiënt wordt bij de actieweek betrokken, zegt Boerma. "We delen appels en flyers uit en gaan graag in gesprek met de inwoners om uit te leggen waarom we van ons laten horen. Deze actie is echt vooral in het belang van alle inwoners. Zij hebben gewoon recht op toegankelijke, kwalitatief goede huisartsenzorg, nu en in de toekomst!”

Praktijken gesloten

Een delegatie van de bij de HCDO aangesloten huisartsen gaat vrijdag naar Den Haag. De praktijken zijn die dag gesloten. De spoedpost is voor dringende gevallen vrijdag wel gewoon open.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.