Nieuws

Archeologisch onderzoek naar historisch leprozenhuis in Deventer

Projectleider Matthijs Hattinga Verschure staat naast de oude keldertrap van het Leprozenhuis
Projectleider Matthijs Hattinga Verschure staat naast de oude keldertrap van het Leprozenhuis © RTV Oost/ Harry Hol
Archeologisch onderzoek aan de Snipperlingsdijk in Deventer heeft de geschiedenis van een leprozenhuis, waar patiënten van besmettelijke ziekten in isolement leefden, blootgelegd.
"Wat wij hier doen is vastleggen wat hier eventueel aan materiaal aanwezig is," vertelt projectleider Matthijs Hattinga Verschure. "De eigenaar van het stuk grond wil namelijk weten wat hier aan archeologische vondsten liggen en hoe diep die zitten. Dit is noodzakelijk om te weten, mocht hij in de toekomst hier willen bouwen."
Er is dus geen sprake van het werkelijk opgraven van alle vondsten. "In de archeologie proberen we materiaal zo veel mogelijk op hun plek te laten. Maar als er in de toekomst wel gebouwd gaat worden, kunnen we dankzij dit onderzoek vaststellen hoeveel materiaal we dan moeten opgraven en veiligstellen."
De resten van eeuwenoude gebouwen.
De resten van eeuwenoude gebouwen. © Harry Hol
Het resultaat is dat de nog overgebleven resten van de oude gebouwen (het leprozenhuis, een boerderij en een landhuis) nu zijn blootgelegd. De archeologen onderzoeken de diverse aardlagen en proberen de nog bestaande resten van de structuren terug te vinden.

Geld van de provincie

Hattinga Verschure: "We hebben nu uitzonderlijk veel tijd voor dit onderzoek, mede dankzij subsidie van de provincie. Daarom kunnen we nu zes weken lang aan het werk en kunnen we een groep studenten van Saxion en van de Universiteit van Leiden hier werkervaring op laten doen."
Een van die studenten is Megan Dankers, van de Universiteit Leiden. "Ik heb hier in vier weken al meer geleerd dan in twee jaar op de universiteit. We leren hier ook met moderne hulpmiddelen werken zoals GPS."

Publiek toegankelijk

Behalve dat het voor de onderzoekers uiteraard leerzaam is, is de opgraving dankzij de subsidie ook toegankelijk voor publiek. Er is een audiotour en op woensdagen en vrijdagen zijn er rondleidingen. De opgravingen zijn tot en met 8 juli te bezichtigen op werkdagen van elf tot vier uur.
Opgravingen in Deventer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.