Nieuws

Banketbakker in Dedemsvaart schrijft boeken voor kinderen met dyslexie

Banketbakker Nico Dorgelo en zoon Nick
Banketbakker Nico Dorgelo en zoon Nick © RTV Oost / Mark Bakker
Banketbakker Nico Dorgelo uit Dedemsvaart is er trots op; het eerste exemplaar van een verhalenboek dat hij schreef voor kinderen met dyslexie. Het heet 'De REIS naar de Verborgen Verhalen'. De inspiratie kreeg hij door zijn zoon Nick die dyslexie heeft en daarom geen reguliere kinderboeken kan lezen.
"Ik had op school moeite met lezen", zegt Nick, de inmiddels 13-jarige zoon van Nico. Later werd ook duidelijk waarom. "Nick heeft een ernstige vorm van dyslexie en ook ADD", zegt vader Nico. "Dat betekent dat Nick niet alleen moeite heeft met lezen, maar ook nog eens snel is afgeleid door de vele prikkels om hem heen" zegt zijn vader. Het greep hem aan dat zijn zoon niet zoals andere klasgenoten boeken kon lezen. Ook stripboeken waren te lastig.
Banketbakker Nico Dorgelo uit Dedemsvaart schrijft boek voor kinderen met dyslexie.

Ontstaan tussen de taarten

De banketbakker was ervan overtuigd dat zijn zoon in staat is om boeken te lezen, als de boeken aangepast zijn. "Een verhaal en een idee om een boek te maken dat hij kan lezen, ontstond tijdens mijn werk in de bakkerij." De verhalen schreef hij op. Van de personages maakte hij schetsen en ook 3D-ontwerpen die hij met de hand maakte.

Goed te lezen

Het voorbeeld dat hij maakte liet hij zien aan zijn zoon, die het goed kon lezen en begrijpen. "Nu moest ik op zoek naar een tekenaar", zegt Nico. Bij toeval kwam hij in contact met Jorin Evers. Die voelde er wel wat voor om aan het project te werken en maakte de tekeningen.

Blanco pagina's

Het boek lijkt op een stripverhaal met het verschil dat de teksten kort zijn en elke linkerpagina blanco is. In de zin dat de pagina één kleur heeft, zijnde de kleur die het meest voorkomt in de tekeningen op de rechterpagina. "Dat is om de rust te bewaren, zodat er minder prikkels zijn voor de kinderen die het lezen" zegt hij.

Kleinkind met dyslexie

Janny Verbeek, grootmoeder van een kind met dyslexie, kocht vrijdagmiddag als één van de eersten het boek bij een boekenwinkel in Dedemsvaart. "De eerste indruk als ik het boek bekijk is dat er heel veel rust vanuit gaat", zegt ze. Ze koopt het voor haar kleinzoon, maar denkt ook dat het geschikt is voor scholen. "We hebben een klas van dertig kinderen en kunnen niet alleen voor dat kind er zijn". is wat ze geregeld hoort. Ook kinderdagverblijven kunnen een dergelijke boek goed gebruiken.

Vervolg

Het eerste boek van Nico omvat één groot verhaal in zes afzonderlijke delen. Het tweede deel is al in de maak. "De verhalen en de personages heb ik al klaar", zegt Nico. Tekenaar Jorin Evers heeft dat al gezien. In de bakkerij heeft hij een eigen kantoor waar hij de tekeningen gaat ontwerpen. Wanneer het tweede deel uitkomt, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.