Nieuws

Indrukwekkende uitvaart verkeersslachtoffer Helena (14) in Glane

Uitvaartdienst Helena Boyaci
Uitvaartdienst Helena Boyaci © RTV Oost
Een vliegtuigje met een spandoek waar haar naam op staat en ballonnen. Onder meer daarmee werd de 14-jarige Helena Boyaci aan het begin van de middag geëerd bij het klooster in Glane van de Syrisch Orthodoxe gemeenschap. Helena was lid van deze gemeenschap. Ze raakte vorige week zaterdag zwaargewond bij een verkeersongeluk in Hengelo. Een paar dagen later overleed ze aan haar verwondingen.
De indrukwekkende uitvaartplechtigheid werd door familie, vrienden, leerlingen en leerkrachten van haar school en een grote groep mensen van de geloofsgemeenschap bijgewoond.
In Glane is afscheid genomen van de 14-jarige Helena Boyaci. Zij overleed vorige week na een verkeersongeluk in Hengelo.
Helena Boyaci fietste vorige week zaterdagavond over de Oldenzaalsestraat in Hengelo toen ze werd aangereden door een automobilist. Ze raakte zwaar gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht waar ze later overleed. Bij de oversteekplaats waar het ongeluk gebeurde ontstond later in de week een bloemenmonumentje.
Omdat ze lid was van de Suryoye gemeenschap, werd haar uitvaartdienst gehouden in het Sint Ephrem de Syriër klooster in Glane:
Van de ruim 100 etnische groeperingen en 27 procent inwoners van allochtone herkomst die Enschede telt, vormen de Suryoye een opvallend grote groep. De Enschedese gemeenschap is de grootste groep Suryoye in heel Nederland. De Suryoye zijn Syrisch-Orthodoxe christenen, van wie het oorspronkelijk cultuurgebied in het tegenwoordige Syrië en Zuidoost Turkije ligt. In Europa werd de geloofsgemeenschap ruim dertig jaar geleid door de Patriarch van Antiochië en het gehele Oosten, die zetelde in het Sint Ephrem de Syriër klooster te Glane. Door de groei van de Suryoye gemeenschap in Europa is het aantal bisdommen in 2006 vergroot en is het gebied, dat onder de in Enschede woonachtige bisschop valt, verkleind. Het klooster in Glane is een belangrijke bindende factor voor deze gemeenschap.
Vliegtuigje sleept tekst "Rest in peace angel Helena Boyaci" de wolken in
Vliegtuigje sleept tekst "Rest in peace angel Helena Boyaci" de wolken in © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.