nieuws

Horecaverengingen in Enschede begraven strijdbijl en werken samen op Koningsdag

Evenementenplein Oude Markt in Enschede
Evenementenplein Oude Markt in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
De twee horecaverenigingen in de binnenstad van Enschede hebben de strijdbijl begraven. De oudste vereniging VHSE en nieuwkomer SHOE werken samen bij evenementen in de binnenstad, te beginnen op Koningsdag.
Beide horecaverenigingen hebben onder leiding van specialisten van de Universiteit van Amsterdam lang met elkaar gepraat. Dat heeft geleid tot afspraken over de samenwerking bij evenementen. Belangrijk onderdeel zijn de bierkarren op de Oude Markt. De opbrengsten daarvan gaan rechtstreeks naar het evenement en niet meer naar individuele ondernemers. Ook is bij VHSE een bestuurswissel geweest wat de verhoudingen heeft verbeterd.

Sommigen profiteerden meer dan anderen

VHSE was lang de enige horecavereniging in de stad. Maar er ontstond een breuk doordat een aantal ondernemers zich achtergesteld voelde bij leden aan de Oude Markt; zij startten een eigen vereniging. Voor de gemeente was die nieuwe vereniging echter geen gesprekspartner met betrekking tot de evenementenvergunning.
Om het ontstane conflict uit de wereld te helpen heeft de gemeente Enschede de Universiteit van Amsterdam ingeschakeld voor een onderzoek en adviezen. Die adviezen worden nu opgevolgd.

Geen rechtszaak meer over Koningsdag

Stadsdeelwethouder Eerenberg: "We willen allemaal een bruisende binnenstad met aantrekkelijke evenementen. Ik verwacht dan ook dit jaar een Koningsfeest zonder rechtszaken’. Eerenberg refereert daarmee aan vorig jaar toen SHOE naar de rechter stapte. De vereniging kreeg geen vergunning voor activiteiten voor Koningsdag en zou daardoor inkomsten te missen. De rechter stelde haar voor dat moment in het ongelijk.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.