Nieuws

Haaksbergen bedankt veteranen en brengt eerbetoon

Haaksbergen heeft vanmorgen Veteranendag gevierd. Locoburgemeester Jan-Herman Scholten hees samen met veteraan Gerben Leferink de veteranenvlag. Leferink werd in 1993 een half jaar uitgezonden naar Italië, voor een missie van de luchtmacht vanwege de oorlog in Joegoslavië.
Tijdens deze missie moest Leferink het luchtruim boven Joegoslavië bewaken. Naar eigen zeggen een periode met mooie, maar ook vreselijke momenten. "Wij werkten tijdens deze missie 20 dagen achter elkaar en hadden dan twee dagen vrij. In deze twee dagen kon je doen wat je wilde." Een collega van Leferink kwam tijdens deze twee vrije dagen op tragische wijze om het leven. "Vreselijk om dit mee te maken voor iedereen tijdens deze missie en voor zijn familie en nabestaanden."
Locoburgemeester Jan-Herman Scholten en veteraan Gerben Leferink
Locoburgemeester Jan-Herman Scholten en veteraan Gerben Leferink © Judith Nijlant
Hij roept op om alle oudgedienden, maar ook de huidige militairen, altijd te bedanken voor hun inzet om vrede en veiligheid te behouden in Nederland en Europa.
De landelijke Veteranendag wordt sinds 2005 in Den Haag gehouden. Dit jaar zijn daar Koning Willem Alexander en premier Mark Rutte bij aanwezig. Eerder werden veteranen bedankt tijdens een groot defilé bij Hotel de Wereld in Wageningen, vaak in het bijzijn van prins Bernhard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.