Nieuws

Verjaardagsfeestje met 5000 gasten: bezoekers vergapen zich tijdens open dag Thales

Open dag Thales trok duizenden bezoekers
Open dag Thales trok duizenden bezoekers © RTV Oost
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Thales in Hengelo opende het bedrijf vandaag haar deuren voor medewerkers, oud-medewerkers en familie en bekenden. Het aantal aanmeldingen overtrof de verwachtingen van de organisatie. Maar liefst 5000 mensen kwamen een kijkje nemen.
Het bedrijf dat werd opgericht als NV Hazemeyer, later Hollandse Signaal Apparaten, is in een eeuw tijd uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant van radarsystemen voor defensie. Minder bekend is dat het bedrijf dat nu Thales heet, ook de scanapparaten voor de OV-chip kaart maakt.
Wat 100-jarig Thales voor Hengelo betekent? De hoogste dichtheid intellect per vierkante meter van Hengelo
Oud werknemer Ben Puylaert
Zoals dat hoort bij een bedrijf dat nog altijd defensiesystemen levert, mocht je niet overal bij of overal foto's en filmpjes maken. Maar je wel bij kon komen, daar werd flink uitgepakt. Verschillende lekkernijen voor het publiek, muziek en een speciale looproute langs verschillende demonstraties en presentaties waar de Thales producten centraal staan.
Duizenden bezoekers op open dag Thales in Hengelo

Sociale werkgever

Onder de aanwezigen vandaag ook veel oud-werknemers. Zij zijn nog steeds trots op het bedrijf waar ze vaak lange tijd voor gewerkt hebben. "Het was altijd een goede werkgever, heel sociaal. Alles kon en alles mocht" zegt oud-werknemer Kees Zwart.
Ben Puylaert was bijna 40 jaar werkzaam voor Thales, waar van een aantal jaar in verschillende buitenlanden. "Ik ben hier om oude collega's weer te zien. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar de nieuwste technologie. Ik ben nu vijf jaar met pensioen maar heb al dingen gezien die al weer veel verder ontwikkelt zijn dan toen", zegt Puylaert.
Eten en drinken genoeg bij jarige Thales
Eten en drinken genoeg bij jarige Thales © RTV Oost

Volop werk

Volgens woordvoerder Job van Harmelen zit de orderportefeuille behoorlijk vol. "Iedere maand nemen we twintig nieuwe mensen aan. Vorig jaar hebben wij in totaal 450 mensen aangenomen. Dat moet ook wel want er gaan er ook veel met pensioen. Gelukkig willen veel goed opgeleide studenten bij ons komen werken. Maar we merken in deze tijd dat het wel lastiger wordt", zegt van Harmelen.
Door de huidige politieke ontwikkelingen op het wereldtoneel zou je verwachten dat landen nu massaal aankloppen bij Thales om defensieapparatuur. "Nu merken wij daar nog niets van", zegt van Harmelen. "Op termijn verwachten wij wel dat wij meer vraag gaan krijgen. Dat komt omdat dit soort aankopen zorgvuldig aanbesteed worden. En daar gaat nu eenmaal een lange tijd overheen".
Niet alles mocht bekeken worden, wel de cabine van deze defensietruck
Niet alles mocht bekeken worden, wel de cabine van deze defensietruck © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.