Nieuws

Peiling: BBB goed voor 18 zetels; magneet voor overstappers

Caroline van der Plas (BBB) bij de boerenprotesten in Stroe
Caroline van der Plas (BBB) bij de boerenprotesten in Stroe © RTV Oost
De stikstofcrisis en de weerstand tegen het beleid om de agrarische sector te saneren legt de Boer Burger Beweging geen windeieren. Volgens een peiling van Peil.nl van Maurice de Hond zou de partij van Caroline van der Plas uit Deventer achttien zetels krijgen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.
Na de presentatie van de stikstofplannen nam het aantal leden van de partij razendsnel toe van bijna 3700 leden naar circa 5000 leden op 17 juni, is te lezen op de website van de partij. BBB heeft de rode loper uitgelegd voor 'politieke overstappers', en daar is oud VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo er een van. Oplaat zegde onlangs zijn VVD-lidmaatschap op vanwege de stikstofplannen.
Oplaat en Van der Plas hebben zijn aansluiting bij BBB dit weekend wereldkundig gemaakt op Facebook. Het leek een beetje op een huwelijksaanzoek, beiden zeiden "ja". Na zijn vertrek bij de VVD was Oplaat in beeld bij meerdere partijen, maar hij gaf al aan dat zijn hart uitging naar BBB.
Stikstofcrisis verbindt ex-VVD'er Oplaat met BBB van Caroline van der Plas
Stikstofcrisis verbindt ex-VVD'er Oplaat met BBB van Caroline van der Plas © RTV Oost
De Markeloër herkende zich niet meer in de koers van de VVD, toch was de breuk met de VVD geen gemakkelijke keuze, zo liet de Oplaat onlangs weten: "Ik heb veel aan de partij te danken. Ik ben raadslid geweest, Kamerlid, en voorzitter van de VVD in Overijssel. Dat maakte dat het geen makkelijke beslissing was."
Gert-Jan Oplaat was tot nu toe niet meer politiek actief. Wat hij bij BBB gaat doen is nog niet bekend. Hij is voorzitter van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi en vicepresident van de Europese brancheorganisatie Avec voor pluimveeslachterijen en kipverwerkers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.