Nieuws

Na regen komt... viezigheid: naar adem happende vissen gered uit vervuilde vijver in Almelo

Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland.
Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland. © RTV Oost
Een kleine honderd kilo aan vissen is zaterdagmiddag door Sportvisserij Oost-Nederland gered uit een vijver in Almelo. De vijver raakte vervuild met rioolwater, na de hevige regenval van vrijdagavond. Daar kunnen de vissen dus niet tegen: te zien is hoe de onfortuinlijke waterdieren naar zuurstap happen. Voor sommigen kwam de hulp te laat: "Er zijn er helaas ook een paar dood gegaan."
Het is niet de eerste keer dat Sportvisserij Oost-Nederland door Waterschap Vechtstromen op pad is gestuurd naar deze vijver in Almelo. Het poeltje aan de Mozartstraat is namelijk een zogenoemde riool-overstort. Dat is een plek waar rioolwater dat is verdund met regenwater in de watergang wordt gelaten om te voorkomen dat straten blank komen te staan.

Zuurstoftekort

"Daarmee komt heel veel troep het water in, en daar krijg je een zuurstoftekort van", vertelt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland. "Die vissen waren in de problemen en er zijn er helaas ook al een paar dood gegaan. Maar de levende vissen hebben we er zoveel mogelijk proberen uit te halen."
Een kleine honderd kilo aan vissen is zaterdagmiddag door Sportvisserij Oost-Nederland gered uit een vijver in Almelo.
Doordat Kouwenhoven hier al eerder vissen heeft gered, zat er nu veel minder vis in de vijver dan de eerste keer dat hij hier was. "Toen hadden we meer dan 200, 300 kilo. Bovendien zijn het nu voornamelijk kleinere visjes, dus het neemt wel af."
Het redden van de vissen gebeurt door met een groot visnet de hele vijver leeg te trekken. Als het net wordt opgehaald worden als eerste veertien karpers in een emmer gelaten, die even later in een groter bassin op de auto worden gelaten. Daarna volgen meerdere emmers met kleinere visjes. Die worden even verderop, in kanaal Almelo-De Haandrik weer te water gelaten.

Tegenstrijdig?

Is het eigenlijk niet tegenstrijdig dat mensen die er hun hobby van hebben gemaakt om vissen te vangen, uitgerekend degenen zijn die de vissen redden? "Sportvissen is veel meer dan alleen maar dat hengeltje uitgooien, al is dat natuurlijk wel het beeld dat leeft", erkent Kouwenhoven. "Het is onder andere dit, maar ook het geven van lessen en het meedenken met waterschappen over de inrichting van wateren. Juist om die visstand te beschermen en er een boost aan te geven. Het is heel breed; veel breder dan alleen dat hengeltje uitgooien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.