Nieuws

Fietsend de dag door: eerste Fietsfestival in Zwolle en historische tweewielers in Ommen

Onderweg bij Ommen
Onderweg bij Ommen © Harry Woertink
Er trokken een paar korte buien over vandaag, maar over het algemeen was het prima fietsweer. En dat was mooi meegenomen in Zwolle: daar werd de eerste editie van het Fietsfestival gehouden. En ook in Ommen werd flink gefietst, al leek de tijd daar wel teruggedraaid te zijn.
Dat de provinciehoofdstad een echte fietsstad is, mag inmiddels voor iedereen bekend zijn. Vorig jaar werd Zwolle door de internationale fietsersbond People for Bikes nog uitgeroepen tot de beste fietsstad ter wereld. En een aantal jaren geleden was het nog Fietsstad van Nederland. En vandaag werd dus de eerste editie van het Fietsfestival in de stad georganiseerd.
Op het Stationsplein, waar het festival werd gehouden, waren volgens de organisatie enkele honderden fietsers aanwezig, vooral ouders met kinderen. Fietsen konden worden uitgeprobeerd, er waren workshops, spelletjes en andere activiteiten.

Fietscultuur

"Voor Nederlanders is de fiets iets gewoons, alledaags, maar onze fietscultuur is echt bijzonder", aldus een tevreden Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. "En het is hoog tijd dat we dat meer gaan vieren. Dat hebben we in Zwolle volop gedaan, en volgend jaar hopen we het in een andere stad weer te doen."
"De fiets en de fietser gaan de komende jaren veel aandacht krijgen", zegt Zwols wethouder Gerdien Rots, verantwoordelijk voor mobiliteit, die natuurlijk ook aanwezig was. "Dus is het heel mooi om op dit fietsfestival te zien welke initiatieven en noviteiten er zijn. Zwolle is een fietsstad en dat blijft zo."
Deelnemers aan de historische tocht in Ommen
Deelnemers aan de historische tocht in Ommen © Harry Woertink

Historie in Ommen

Zo'n 25 kilometer verderop, in Ommen, draaide het vandaag ook om de fiets. De historische fiets welteverstaan: het Historisch Rijwielmuseum had een fietstocht georganiseerd. Op historische fietsen en in bijpassende kledij reden enkele tientallen deelnemers een route van zo'n 30 kilometer door de omgeving.
De deelnemers zijn lid van de 'Oude Fiets', een landelijke historische rijwielvereniging met zo'n 700 leden. Die sleutelen aan oude fietsen, spitten oude documentatie door en gaan er regelmatig in clubverband op uit.
Even pauzeren en poseren
Even pauzeren en poseren © Harry Woertink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.