Nieuws

'Geef boeren langjarig perspectief en laat ze verdienen aan biodiversiteit en natuurbeheer'

Ten Bolscher
Ten Bolscher © RTV Oost
De stikstofcrisis moet onder meer worden aangepakt door boeren financieel te belonen voor veranderingen. Dat zegt de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Daarin geeft hij ook aan dat boeren een langjarig perspectief moet worden gegeven, 'voor twintig jaar'.
Ten Bolscher denkt dat een flink deel van de oplossing van de stikstofcrisis zit in boeren die uit zichzelf stoppen. "Elk jaar zijn er boeren die stoppen", zegt hij tegen de krant. "Als we daar op inspelen, kunnen we met de vrijkomende stikstofruimte grote stappen zetten."
Daarnaast pleit Ten Bolscher voor een fonds om boeren te betalen voor behoud van biodiversiteit en natuurbeheer: "Boeren willen best veranderen, als ze maar zicht hebben op een goed verdienmodel."
Daar hebben we geen drang van de Tweede Kamer voor nodig
Gert Harm ten Bolscher in het Reformatorisch Dagblad
"Ik bedoel geen subsidie, maar een eerlijke beloning voor zaken als natuurbeheer, versterking van de biodiversiteit, het vastleggen van CO2 in de bodem en de instandhouding van ons landschap. Er zit volop ondernemerschap in de sector, daar hebben we geen drang van de Tweede Kamer na een dag vergaderen voor nodig."

Onhaalbaar

Ten Bolscher erkende in het interview dat 'er een probleem is' met de natuur; dat de biodiversiteit achteruit gaat en dat dat met een teveel aan stikstof te maken heeft. Wel herhaalde hij dat hij de gestelde doelen voor het verminderen van stikstofuitstoot en de termijn die daarvoor staat 'onhaalbaar' vindt.
Overijssel trekt daarom zijn eigen plan, meldde Ten Bolscher al eerder in reactie op de stikstofplannen van het kabinet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.