nieuws

Komende jaren nog meer bezuinigingen bij de brandweer

'Nog meer bezuinigingen bij brandweer'
'Nog meer bezuinigingen bij brandweer' © RTV Oost / Rogier van den Berg
De brandweerkorpsen in Twente en IJsselland moeten ook de komende jaren bezuinigen. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS.
De NOS heeft de 25 brandweerkorpsen in Nederland gevraagd naar de bezuinigingen van de afgelopen jaren en de plannen van de komende jaren. Landelijk wordt de komende drie jaar nog zeker 40 miljoen euro bezuinigd. Uit de cijfers blijkt dat in veel regio's in de periode 2010-2018 meer dan 10 procent van het budget af gaat.
Het budget in Twente gaat de komende jaren nog met 2 miljoen euro omlaag, zo'n 4,5 procent van het huidige budget. Het korps IJsselland moet 700.000 euro inleveren, ongeveer 2 procent van het huidige budget.
Ook is gekeken naar het aantal brandweerposten, beroeps- en vrijwillige brandweerlieden, het aantal bluswagens en duikteams. Voor de Overijsselse korpsen verandert daar de komende jaren niet veel in vergelijking met de huidige situatie. In Twente gaat het aantal bluswagens wel omlaag, van 53 naar 41, blijkt uit het onderzoek.
De afgelopen jaren is in IJsselland wel één en ander veranderd. Zo ging het aantal duikteams terug van vijf naar twee  en nam het aantal beroepsbrandweerlieden af van 136 naar 80. Het aantal vrijwillige brandweerlieden nam juist toe, blijkt uit de cijfers van de NOS, van 791 naar 816.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.