Nieuws

'Politie constateert nu zelf dat onderzoek Deventer moordzaak niet deugde'

Ernst Louwes verzet zich in het gerechtshof, nadat hij opnieuw schuldig is bevonden
Ernst Louwes verzet zich in het gerechtshof, nadat hij opnieuw schuldig is bevonden © ANP / Robin Utrecht
De recherche leed aan tunnelvisie in de Deventer moordzaak. Dat is één van de conclusies van een coldcaseteam dat de zaak afgelopen drie jaar onderzocht, schrijft De Volkskrant. Volgens het team zijn processen-verbaal gemanipuleerd, noodzakelijke daderonderzoeken niet uitgevoerd en is er slordig omgegaan met cruciaal dna-bewijs.
Drie forensisch-rechercheurs zijn de afgelopen drie jaar op verzoek van de Hoge Raad in de zaak gedoken. Ernest Louwes is veroordeeld voor de moord, maar hij heeft altijd ontkend. Nu is het de politie zelf die vaststelt dat het recherchewerk in de zaak niet goed is uitgevoerd, schrijft De Volkskrant.

Tot twee keer toe veroordeeld

De Deventer moordzaak kende opmerkelijke wendingen. Zo werd Ernest Louwes in 2000 in eerste instantie vrijgesproken, maar in hoger beroep toch veroordeeld tot 12 jaar cel. De fiscaal jurist had zijn cliënt Jacqueline Wittenberg in 1999 om het leven gebracht, oordeelde de rechtbank.
Toen bleek dat rechercheurs hadden gefraudeerd met processen-verbaal en de geurhondenproef, moest het proces worden overgedaan. Louwes werd in 2004 opnieuw veroordeeld.

Telefoonmasten

Volgens De Volkskrant geeft het rapport geen antwoord op de vraag of Louwes wel of niet de dader is. Wel noemen zij nieuwe feiten 'ontlastend'. Zo zouden er aanwijzingen zijn weggelaten uit het procesdossier.
Zo verklaarde Louwes dat hij op de avond van de moord met het slachtoffer belde toen hij op de A28 reed, tussen Harderwijk en 't Harde. Volgens het hof was dit 'niet aannemelijk' omdat zijn telefoon een mast aanstraalde in Deventer. Conclusie: Louwes loog en was wél in Deventer.
Nu blijkt dat rechercheurs de route hebben nagereden en masten aanstraalden die nog veel verder weg stonden dan Deventer. Maar deze informatie is buiten het procesdossier gehouden.

Blouse van weduwe

Daarnaast zou er tijdens het onderzoek slordig zijn omgegaan met de blouse van de vermoorde weduwe. Zo werden knoopjes geopend toen dat nog niet mocht en zijn er tijdens het onderzoek bloedsporen op andere plekken terechtgekomen. Ook kwam de blouse gekreukeld aan in het lab, waar die dat eerst nog niet was.
Hierdoor konden sporen 'verloren gaan, stempelen, of verplaatsen zonder dat dit is veroorzaakt door het delict', zeggen onderzoekers volgens de krant. De blouse was een belangrijk bewijsstuk in de zaak tegen Louwes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.