Nieuws

Huisartsen op de bres: "Onvoldoende tijd om onze patiënten volwaardig te behandelen"

Twee praktijken samen met ruim 5800 patiënten; links huisarts Marc Boerma
Twee praktijken samen met ruim 5800 patiënten; links huisarts Marc Boerma © Huisartsen Spikvoorde
De huisartsen zijn er helemaal klaar mee. De werkdruk moet omlaag, er moet meer tijd komen voor de patiënten. Komende vrijdag wordt daarom op het Malieveld in Den Haag een demonstratie gehouden en vanuit Overijssel reizen vele honderden huisartsen die kant op. Benadrukt wordt dat de spoedeisende hulp gegarandeerd blijft.
"De hele regio komt in actie", zegt huisarts Marc Boerma uit Deventer. Hij is ook bestuurslid van Huisartsen Coöperatie Deventer (HCDO). "HCDO telt 66 praktijken, die doen allemaal mee. We hebben een bus geregeld en er gaan mensen met openbaar vervoer of eigen vervoer. In totaal honderd tot honderdvijftig man, schat ik zo in."

'Gelijk een gesprek'

In het gezondheidscentrum waar Boerma werkt zijn twee huisartsenpraktijken actief. "We hebben een foto laten maken waarop we te zien zijn in witte T-shirts met voorop het aantal patiënten in die praktijken en achterop #iedereeneenhuisarts. Toen die gemaakt werd was er een patiënt in de wachtkamer waar gelijk een gesprek mee ontstond."
Volgens de geldende normen zou een huisartsenpraktijk 2095 patiënten per fte huisarts hebben. "Keer twee zou dat neerkomen op zo'n 4200. Voor onze beide praktijken gaat het om 5807 patiënten. Wij hebben dus veel meer patiënten dan de norm. We hebben gewoon onvoldoende tijd om ze volwaardig te kunnen behandelen."
De huisartsen delen flyers uit:
Huisartsen in Bathmen leggen uit waarom ze actie voeren

Niet alleen huisartsen

Het is niet alleen de landelijke demonstratie vrijdag die de huisartsen in Deventer en omgeving aangrijpen om aandacht te vragen voor het probleem. "Morgen komt er bijvoorbeeld iemand van Salland Verzekeringen in mijn praktijk meelopen. Niet in de spreekkamer, maar bij ons eens kijken wat er allemaal gebeurt. Om gewoon eens te zien hoe het dagelijks leven bij een huisartsenpraktijk eruit ziet."
Boerma heeft een duidelijk doel voor ogen wat betreft de actieweek. "Ik hoop dat de minister inziet dat er veel zorgen zijn dat er over vijf tot tien jaar nog steeds gemotiveerde huisartsen zijn. Als het zo doorgaat als nu, ben ik daar bang voor."
Huisartsen in Bathmen voeren actie; ze delen flyers en appels uit
Huisartsen in Bathmen voeren actie; ze delen flyers en appels uit © RTV Oost / Mark Bakker

Afvoerputje van de zorg

"We zijn al jaren het afvoerputje van de zorg omdat er overal wachtlijsten zijn," zegt Ingeli Penninga, huisarts in Bathmen. Ze deelt met haar collega-huisartsen in haar dorp flyers en appels uit op de markt in Bathmen. Met dat afvoerputje bedoelt ze dat huisartsen veel te lang zorg moeten dragen voor patiënten die niet door kunnen stromen naar andere instellingen, vanwege lange wachtlijsten.
Als voorbeeld noemt Penninga de GGZ, ouderenzorg en jeugd GGZ. De mensen die daar op de wachtlijst staan krijgen alleen zorg van de huisarts. "Dat is niet de zorg die ze nodig hebben en wij raken daardoor overbelast", zegt de huisarts. "Dat moet vooral in Den Haag doordringen en iedereen mag dat weten".
Huisarts geeft op de markt in Bathmen uitleg over hun acties
Huisarts geeft op de markt in Bathmen uitleg over hun acties © RTV Oost / Mark Bakker

Zwolle en Twente

Niet alleen in Deventer en omgeving is de animo groot om mee te gaan naar de landelijke manifestatie, ook vanuit Zwolle gaan veel huisartsen mee. Volgens voorzitter Han Mulder van de Zwolse huisartsenvereniging is vanuit alle ongeveer 250 praktijken aangegeven dat ze vrijdag mee willen doen in Den Haag.
Ook de huisartsen in de regio Twente zijn van de partij. Marinka Hamstra is huisarts in Hengelo en bestuurder van HuisartsenZorg Twente: "Vanuit Twente doen we daar graag aan mee! Ook al zijn we van nature niet zo’n activistische beroepsgroep én ook nog eens nuchtere Twentenaren, toch is er veel animo voor deze actie. We gaan met ruim tweehonderd collega’s komende vrijdag naar het Malieveld. Dat zegt genoeg over hoe hoog de nood is, ook in onze regio."

'Tij gekeerd'

Voorzitter Marieke Nijhof, zelf huisarts in Enschede en voorzitter van HuisartsenZorg Twente, vult naadloos aan. “Iedereen moet toegang blijven houden tot goede huisartsenzorg. Het is het waard om ons daarover uit te spreken en te laten zien dat het tij gekeerd moet worden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.