Nieuws

Buurt sloeg meermaals alarm over vluchtplannen pedofiel Marthijn U.: 'Had kindermisbruik voorkomen kunnen worden?'

Lesley L., partner van Marthijn U., bij zijn aanhouding door de Ecuadoraanse politie.
Lesley L., partner van Marthijn U., bij zijn aanhouding door de Ecuadoraanse politie. © Politie Ecuador
Ze waren nadrukkelijk gevraagd een oogje in het zeil te houden. Maar toen buurtbewoners van de Castorweg in Hengelo alarm sloegen bij politie en gemeente, dat de omstreden pedoactivist Marthijn U. in de aanloop naar een rechtszaak vluchtplannen had, gebeurde er volgens hen helemaal niets. Marthijn U. ging er vandoor, was maandenlang spoorloos en kon pas eind vorige week in Ecuador worden opgepakt. Bij de buurtbewoners strijden verontwaardiging en frustratie om voorrang: "Had het misbruik van kleine kinderen voorkomen kunnen worden?"
Hij kwam in het verleden veelvuldig in het nieuws: de 50-jarige Marthijn U. uit Hengelo. Hij noemt zichzelf pedoactivist en vindt dat een volwassene een relatie moet kunnen hebben met een minderjarige. Verheerlijkt die filosofie openlijk, als een vorm van pedo-propaganda. Tot op heden werd hij echter nooit officieel verdacht van ontucht met kinderen.
Tot vorige week...

Feestjes aan rand zwembad

Bij zijn aanhouding maakte de Ecuadoraanse justitie bekend dat Marthijn U. en zijn partner Lesley L. regelmatig kinderen bij hen thuis over de vloer zouden krijgen. Volgens getuigenverklaringen kregen de kinderen snoep en geld in ruil voor het uitvoeren van allerlei seksuele handelingen.
Ook zou het tweetal feestjes organiseren rond het zwembad, in het bijzijn van naakte kinderen. Daarbij werden de kinderen aangeraakt en zou het zijn voorgekomen dat ze onder invloed van drugs werden verkracht.

'Ogen en oren'

De arrestatie van Marthijn U. en zijn partner kwam keihard aan bij een aantal inwoners van de Castorweg in Hengelo, waar de twee pedoactivisten jarenlang woonden.
Een van hen vertelt hoe de gemeente en de politie vorig jaar enkele buurtbewoners hadden gevraagd om de situatie rond het tweetal in de gaten te houden. "We kregen een gesprek op het stadhuis. Met een afvaardiging van de gemeente en de politie. Of ze, als het ging om Marthijn U. en zijn partner, hun "ogen en oren" wilden zijn, werd er letterlijk gezegd."

Pedo-propaganda

Rond diezelfde tijd speelden er enkele rechtszaken. Zo zou Marthijn U. samen met anderen de verboden pedoclub Martijn illegaal hebben voortgezet. Zijn partner Lesley L. werd op zijn beurt verdacht van het maken van kinderporno en werd hier ook voor veroordeeld.
Marthijn U. moest zich dit voorjaar voor de rechtbank verantwoorden voor het ondergronds voortzetten van pedoclub Martijn, maar nog voor het strafproces plaatshad was hij spoorloos verdwenen, zoals destijds gemeld.
U. werd vervolgens nog wel bij verstek veroordeeld tot een half jaar celstraf, maar op dat moment zat hij dus al in Zuid-Amerika.
RTV Oost berichtte eind januari al dat U. waarschijnlijk de wijk zou nemen naar Ecuador om van daaruit verder te gaan met zijn pedo-propaganda.

Eerste keer alarm

Volgens een buurtbewoonster die beslist anoniem wil blijven ("ik heb gezien met wat voor soort volk deze twee heren zich ophoudt") hebben de bewoners van de Castorweg, die waren gevraagd een oogje in het zeil te houden, op 17 december een eerste keer alarm geslagen.
"Die dag stonden hier ineens mensen in de straat. Ze zeiden dat ze een huis wilden kopen. Ze hadden zich vergist in het huisnummer, maar later bleek dat het ging om het huis van U. Omdat we wisten dat er allerlei rechtszaken rond hem en zijn partner speelden en we vermoedden dat ze er vandoor wilden gaan, hebben we contact opgenomen met de wijkagent. Die kwam meteen daadkrachtig in actie. Ik kon meeluisteren hoe hij zijn collega's inseinde. Hij zei dat er actie moest worden ondernomen. Uiteindelijk stelde de wijkagent ons gerust met de mededeling dat het team, dat zich met U. bezighield, er bovenop zat."

Tweede alarmmelding

Het is 26 januari als de bewuste buurtbewoners een tweede keer de politie alarmeren. "Ik kan het terugzien in mijn appjes", zegt de buurtbewoonster. "Die dag zagen we dat Marthijn bezig was zijn Volvo vol te laden. We hebben toen opnieuw de politie ingeseind. Ik heb er een foto van gemaakt en doorgestuurd. We kregen toen te horen dat de verhuisplannen al bekend waren. Waarschijnlijk hebben ze meegekregen dat U. zich bij de gemeente als inwoner heeft laten uitschrijven."
Tekst gaat verder onder foto
De foto is niet echt scherp, maar laat volgens de buurt weinig aan duidelijkheid te wensen over wat Marthijn U. van plan is.
De foto is niet echt scherp, maar laat volgens de buurt weinig aan duidelijkheid te wensen over wat Marthijn U. van plan is. © RTV Oost
De betreffende buurtbewoners, die waren gevraagd als 'ogen en oren' te fungeren, tonen zich hevig verontwaardigd: "We snappen dat Marthijn U. en Lesley op dat moment nog slechts verdachten waren in een strafzaak. En dat ze - omdat ze dus nog niet waren veroordeeld - konden gaan en staan waar ze wilden. Maar was er dan werkelijk geen enkel rechtsmiddel om te voorkomen dat ze naar het buitenland konden vluchten? Hun paspoort in beslag nemen bijvoorbeeld?"

'Had voorkomen kunnen worden?'

De buurtbewoners zijn naar eigen zeggen vooral zo geschokt nu blijkt dat Marthijn en zijn partner Lesley in Ecuador ervan worden verdacht zich te hebben vergrepen aan minderjarigen: "Dat ze konden vluchten daar waren we al verontwaardigd over, maar dat ze nu mogelijk ook nog eens kleine kinderen seksueel hebben misbruikt, dat slaat alles. We lopen nu al dagenlang rond met de vraag: had dit kindermisbruik voorkomen kunnen worden?"

Opheldering gevraagd

De buurtbewoners, die benadrukken dat de wijkagent voortdurend z'n uiterste best deed, hebben bij de politie om opheldering gevraagd. "We hebben inmiddels begrepen dat de politie weinig tot geen juridische mogelijkheden had. Pas wanneer er op een strafbaar feit een celstraf staat van een jaar of langer mag een paspoort in beslag worden genomen. En dat geldt hier niet, zo is ons verteld."
Woordvoerder Frank Brouwer van de politie Oost-Nederland verwijst voor de bewegingsvrijheid van een verdachte door naar het Landelijk Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat de strafzaak tegen U. en L. behandelde.
Een woordvoerster van dit Landelijk Parket over wat verdachten wel en niet mogen in aanloop naar een rechtszaak: "Eventueel kan een rechter voorwaarden stellen aan de bewegingsvrijheid van een verdachte. Daarin speelt de hoogte van de straf die kan worden opgelegd een belangrijke rol. Een jaar of meer? Dat zou inderdaad zomaar kunnen."

Reactie politie

Politiezegsman Brouwer bevestigt dat de buurtbewoners de politie tot twee keer toe hebben getipt over de vermoedelijke vluchtplannen van U. en L.: "Onze wijkagent onderhield al lange tijd een goed en prettig contact met de buurt. Dat goede contact leidde ertoe dat we inderdaad deze meldingen binnenkregen. Wij hebben die meldingen gebruikt om een goede informatiepositie te houden met betrekking tot de verdachte. Dat was ook het maximaal haalbare wat we als politie met de informatie konden."
De gemeente Hengelo beraadt zich nog op een reactie.
De buurtbewoners hebben er hoe dan ook grote moeite mee. Verontwaardiging en frustratie strijden bij hen om voorrang: "Waren er dan helemaal geen andere mogelijkheden? RTV Oost wist al in januari te melden dat ze waarschijnlijk naar Ecuador zouden vluchten. Hadden de autoriteiten in dat land bijvoorbeeld niet kunnen worden ingeseind zodat U. en L. extra goed in de gaten konden worden gehouden? Maar dat staat de Nederlandse privacywetgeving dan waarschijnlijk weer niet toe. Leg dat dan nu maar eens uit aan die Ecuadoraanse kindertjes en hun ouders..."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.