Nieuws

Driehonderd bassischoolleerlingen schrijven samen kinderboek over Tweede Wereldoorlog

De driehonderd schrijvers en tekenaars houden hun boek trots omhoog.
De driehonderd schrijvers en tekenaars houden hun boek trots omhoog. © Harry Hol
Een samenwerking tussen schrijvers is niet ongebruikelijk, maar driehonderd? Dit is namelijk hoeveel basisschoolleerlingen samen werkten aan een kinderboek over de Tweede Wereldoorlog. Het heet 'Op zoek naar Fleur' en is vanaf vandaag verkrijgbaar.
De eerste exemplaren werden uitgereikt in het bijzijn van gedeputeerde Roy de Witte. Voor de leerlingen was het de eerste keer dat ze het eindresultaat en de voorkant van hun werk konden zien.
"Ik vond het erg leuk om aan mee te werken," zegt Laura. Ze heeft vooral meegedacht over het verhaal. Haar beste vriendin Anne heeft een van de tekeningen gemaakt. "Het liefst had ik geschreven, want ik hou veel van schrijven, maar er waren al te veel schrijvers," zegt ze.
Het kinderboek Op zoek naar Fleur is nu ook echt te koop
Het kinderboek Op zoek naar Fleur is nu ook echt te koop © Harry Hol
Het boek is het eindresultaat van het studieproject 'Jij en je wijk', een initiatief van Het Oversticht in Zwolle. Leerlingen van vijf Zwolse basisscholen maakten kennis met historische plekken in hun eigen omgeving, die een link hadden met de Tweede Wereldoorlog. In samenwerking met jeugdboekenschrijver Kees Opmeer vormden die lessen en ontdekkingen de basis voor een verhaal over een Joods meisje dat tijdens de oorlog in Zwolle woonde.
Het boek bevat naast het verhaal (geïllustreerd met vele tekeningen) ook historische achtergrondinformatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.