Nieuws

Gemeente belooft: seksuele intimidatie in Enschede wordt harder aangepakt

Mishandeling in Delden, politie zoekt drie verdachten
Mishandeling in Delden, politie zoekt drie verdachten © RTV Oost
De gemeente Enschede wil 'stevig aan de bak' met seksuele intimidatie op straat in de stad. Dat zei wethouder Niels van den Berg vanavond. De inzet van lokagenten en lokboa's wordt daarbij niet uitgesloten. "Je moet het stevig aanpakken."
RTV Oost meldde vorige week dat er sinds het verbod op seksuele straatintimidatie in Enschede nog geen enkele boete is uitgedeeld. Raadslid Malkis Jajan (VVD) noemde dat 'slecht' en stelde er vragen over aan het gemeentebestuur. "Seksuele intimidatie is nog steeds een groot probleem in Enschede. We willen dat er actief en slim gehandhaafd gaat worden", aldus Jajan.
De burgemeester gaat over het 'dossier' veiligheid, maar hij werd vanwege afwezigheid vervangen door wethouder Van den Berg. "Je moet het stevig aanpakken, kijken waar de bottleneck zit . We gaan op dit aspect, thema en veiligheid, stevig aan de bak. Maar geef het wel even een aanlooptijd", zei hij.
Je moet het stevig aanpakken
wethouder Niels van den Berg

Politie en boa's

Het gemeentebestuur wil in gesprek gaan met de politie, om bijvoorbeeld ook te praten over de inzet van lokagentes. Dat zijn vrouwelijke agentes die in burgerkleding de straat opgaan, waardoor de kans op het op heterdaad betrappen van seksuele intimidatie groter wordt geacht. "Maar wij gaan niet over de politieorganisatie zelf", benadrukte de wethouder.
Wel wil de gemeente in de toekomst lokboa's gaan inzetten. "Maar we zien in andere steden dat de resultaten daarvan beperkt zijn", benadrukte Van den Berg.

Meldpunt

Bij het meldpunt Seksuele Intimidatie, dat Enschede begin dit jaar kreeg, zijn in het eerste kwartaal van 2022 drie meldingen gedaan. "Dat is relatief weinig", concludeerde Van den Berg. "Dan kun je daarop de vraag stellen: ligt het aan de bekendheid van het meldpunt? Durven mensen niet te melden? Dat ga ik doorspreken met onze burgemeester."
Overigens is het de vraag of het beboeten van een persoon die seksueel intimideert juridisch wel mag. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder concludeerde vorige week dat het Enschedese verbod op straatintimidatie 'elke juridische onderbouwing mist'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.