Nieuws

Woonwijk Oale Bouw Westerhaar: van ondergeschoven kindje naar paradepaardje

De 'Oale Bouw 2.0' krijgt veel groen.
De 'Oale Bouw 2.0' krijgt veel groen. © Mijande Wonen
De protestacties van enkele jaren geleden zijn bepaald niet voor niets geweest. Nadat woningcorporatie Mijande Wonen vorige week de nieuwbouwplannen voor de Oude Bouw in Westerhaar ontvouwde, zijn de bewoners haast de koning te rijk. "Al onze wensen zien we terug. Het is haast te mooi om waar te zijn. Maar goed, het is toch écht waar."
Het was decennialang toch een wat ondergeschoven kindje: de Oale Bouw in Westerhaar. De kleine twee-onder-een-kap arbeiderswoninkjes uit de jaren dertig tot zestig van de vorige eeuw stonden er niet echt om bekend dat het er zo ruim bemeten wonen was.
Maar de bewoners voelen zich er thuis, roemen de gezellige en typische sfeer van ons-kent-ons die er in hun woonwijk hangt en koesteren vooral de vaak ruime kavels, waarop voldoende ruimte is voor onder meer de vele duivenketen die de buurt telt.

Spandoeken

De Westerhaarders waren dan ook woest toen duidelijk werd dat hun twee-onder-een-kappers dreigden te moeten wijken voor rijtjeshuizen. Dat die energiezuinig zouden worden, woog wat hen betreft niet op tegen de nadelen.
De wijk kwam daarop in het voorjaar van 2019 in verzet. Er werden spandoeken opgehangen en een speciaal opgerichte bewonerscommissie maakte duidelijk dat het menens was.

Karakter blijft behouden

Gekozen werd vervolgens voor de diplomatieke weg. Mijande Wonen en de bewonerscommissie gingen met elkaar in gesprek en langzaam maar zeker werden de plannen bijgesteld. Vorige week maakte Mijande die plannen wereldkundig. Voornaamste uitgangspunt: het karakter van de wijk blijft behouden.
"Er komt een mooie, ruim opgezette en toekomstgerichte wijk waar het fijn wonen is. Een nieuwe wijk die goed past bij de unieke sfeer van de Oale Bouw", meldt Mijande.
In de nieuwste plannen gaat het over de sloop van 133 woningen, waarvoor de komende drie jaar in totaal 128 woningen terugkeren. Daarbij vormen twee-onder-een-kappers de basis. Al komt er omwille van de betaalbaarheid wel een (beperkt) aantal rijwoningen. Verder is er volop oog voor groen en voldoende parkeerruimte.
Het is de bedoeling dat de nieuwste plannen worden gerealiseerd binnen de 34 miljoen euro die ook voor het oorspronkelijke ontwerp was uitgetrokken.
Tekst gaat verder onder illustratie
De 'Oale Bouw 2.0' krijgt veel groen.
De 'Oale Bouw 2.0' krijgt veel groen. © Mijande Wonen

'Echt waar'

Nadat Mijande vorige week de plannen presenteerde, hebben de Westerhaarders de afgelopen dagen de toekomstvisie rond de 'Oale Bouw 2.0' op zich kunnen laten inwerken.
"Het is haast te mooi om waar te zijn. Maar goed, het is toch écht waar", reageert Yvonne Spijker, woordvoerster namens de bewonerscommissie. "We hebben de afgelopen jaren veelvuldig in contact gestaan met Mijande en eigenlijk zien we in het ontwerp al onze wensen terug. Aanvankelijk zouden de plannen twaalf jaar in beslag nemen. Dat is eerder al teruggebracht naar zes en nu duurt het hele project drie jaar."
Een klein aantal woningen is intussen al gesloopt, maar het merendeel moet nog tegen de vlakte. Eind dit jaar gaat de eerste schop de grond in voor de nieuwbouw.
Terwijl het merendeel van de bewoners van de Oale Bouw van plan is om op hun huidige woonplek te blijven, zijn de afgelopen jaren toch enkele Westerhaarse gezinnen naar elders verhuisd. Hun huizen werden onder meer gebruikt als tijdelijke woonruimte voor woningzoekers, terwijl er bovendien in de wijk momenteel een tiental Oekraïense gezinnen wordt opgevangen.

'Klaar voor toekomst'

"Het enige wat ons nu nog bezighoudt, is waar we straks tijdelijk moeten wonen", aldus Yvonne Spijker. "Er zijn in onze wijk zo'n twintig wisselwoningen beschikbaar. Niet helemaal voldoende, maar we hebben er alle vertrouwen in dat daarvoor ook een oplossing wordt gevonden. En wat de bewonerscommissie betreft: ik ga ervan uit dat we die binnenkort kunnen opheffen. Onze taak zit erop. De Oale Bouw is klaar voor de toekomst."
Alleen die naam: die klopt natuurlijk straks niet meer. Al was dat al nooit de officiële benaming. Die naam is eigenlijk in de volksmond zo gegroeid.
Maar daar hebben de bewoners al over nagedacht. Want die oude naam zijn ze toch wat aan verkocht en beschouwen ze misschien wel als een soort geuzennaam. Yvonne Spijker: "Het wordt straks 'Nieuwe Oale Bouw'."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.