Nieuws

Oldenzaal laat drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen onderzoeken

Onderzoek naar drugsgebruik in Oldenzaal
Onderzoek naar drugsgebruik in Oldenzaal © GettyImages
De gemeente Oldenzaal laat een onderzoek doen naar drugsgebruik in Oldenzaal. Hiervoor is het Trimbos-instituut ingeschakeld. Eind dit jaar moeten de resultaten bekend zijn.
"Toen ik drie en een half jaar geleden aantrad als burgemeester van Oldenzaal speelde het al", zegt burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal. "Toen kreeg ik al van diverse kanten te horen of ik wel wist wat er speelde op dit gebied. Maar er was nauwelijks inzicht. Door dit onderzoek van het Trimbos-instituut hopen we dat wel te krijgen. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort dingen, doen dit ook in andere gemeenten en met de resultaten van het onderzoek kunnen we zien waar Oldenzaal staat."

Jongeren en jongvolwassenen

Het onderzoek wordt gedaan onder jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 28 jaar. "We hebben geen specifieke locaties in gedachten als het gaat om drugsgebruik. Wel hebben we doelgroepen op het oog. De uitnodigingen om aan het onderzoek deel te nemen worden dan ook niet zo maar gedaan, maar gaan echt gericht de deur uit", zegt Welman.
Het Trimbos-instituut neemt interviews af en organiseert zogeheten focusgroepen met diverse hulpverleningsinstanties, ouders en de jongeren zelf. Naast deze interviews wordt ook een rioolwateronderzoek ingesteld waarbij bekeken wordt welke drugs er in het riool zitten en in welke hoeveelheden.

Vragen gesteld

Volgens Welman heeft de gemeenteraad weleens over de kwestie drugsgebruik gesproken en vragen gesteld, maar zijn er nooit opdrachten gegeven om er iets mee te doen. "Op de vraag wat ik van het onderzoek concreet verwacht, moet ik het antwoord schuldig blijven. Wel hoop ik duidelijkheid te krijgen in wat er speelt."
De gemeente beschikt al over onderzoeksgegevens van de GGD met betrekking tot drugsgebruik onder de jeugd. Door deze en de nog op te leveren onderzoeksgegevens van het Trimbos-instituut samen te voegen, ontstaat volgens Welman een wetenschappelijk zeer betrouwbaar beeld.

Preventieve controle

In mei van dit jaar werd nog naar drugs gezocht op het Twents Carmel College. Het ging om een preventieve controle, uitgevoerd door de politie, in samenwerking met de school. Er werd niets aangetroffen. "Wel heel goed dat de scholen deelnamen aan het onderzoek.", laat Onderwijswethouder Maaike Rödel weten. "Er zijn scholen die hier om wat voor reden niet aan meedoen, maar in Oldenzaal is dat gelukkig niet het geval."
Het onderzoek van het Trimbos-instituut gaat binnenkort van start en Welman hoopt eind dit jaar de resultaten tegemoet te kunnen zien.
Het Trimbos-instituut is het landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg. Het Trimbos-instituut is in 1996 ontstaan uit een fusie van het Nederlands centrum Geestelijke volksgezondheid en het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.