Nieuws

Time-Out-tegel tegen pesten geplaatst bij trainingscentrum politie in Borne

Time Out tegen pesten tegel geplaatst bij trainingscentrum van politie
Time Out tegen pesten tegel geplaatst bij trainingscentrum van politie © RTV Oost
Bij het politietrainingscentrum in Borne is een 'anti-pest-tegel' geplaatst. Het gaat om een 'Time-Out-tegel' van de Stichting Twente tegen Pesten. Die stichting is opgericht na de dood van Tim Ribberink uit Tilligte. Hij beroofde zichzelf in 2012 van het leven nadat hij jarenlang was gepest.
"De tegel ligt juist op deze plek omdat het thema pesten heel actueel is", zegt initiatiefnemer en wijkagent Erna de Witte. "Onlangs hebben we op tv de documentaire 'Blauwe Familie' kunnen zien, waarin duidelijk werd dat collega's binnen de politie worden gediscrimineerd en gepest."
"Door deze tegel willen we iedereen er bewust van maken dat het bestaat", vervolgt De Witte. "Op het moment dat politiemensen nu in Borne het trainingscentrum binnen stappen, lopen alle collega's over die tegel heen. Dat is toch even een stukje bewustwording."
Tegel tegen pesten geplaatst voor trainingscentrum politie in Borne
Erna de Witte houdt zich binnen het korps al langer bezig met pesten en discriminatie. Het plaatsen van een 'Time-Out-tegel' in Borne zat ook al langer in de pen. Enkele jaren geleden is zo'n tegel ook voor het politiebureau in Enschede gelegd.
"We zijn een afspiegeling van de maatschappij, dus ook bij de politie wordt gepest", zegt De Witte. "Ik merk wel dat er nu veel meer aandacht voor is. In trainingssessies komt dit onderwerp ook aan de orde. Maar er moet nog altijd meer bewustwording zijn wat pesten en buitensluiten met mensen doet."
De Stichting Twente tegen Pesten is opgericht naar aanleiding van de zelfdoding van Tim Ribberink uit Tilligte. Hij maakte op 1 november 2012 een einde aan zijn leven omdat hij zijn hele leven gepest, bespot, getreiterd en buitengesloten werd. De stichting is opgericht om pesten bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen. De stichting legt tegels bij onder meer scholen, voetbalverenigingen en bedrijven. Dit om bewustwording te creëren dat pesten cq buitensluiten vreselijke gevolgen kan hebben.
Plaatsvervangend districtschef Roeland Groen plaatste de anti-pest-tegel samen met Erna de Witte. "In dit trainingscentrum in Borne leren we collega's omgaan met geweld en wat ongewenst gedrag is", vertelt Groen. "Iedereen komt hier bij elkaar, dus deze tegel gaan ze allemaal zien. Wij accepteren in- en uitsluiting niet als organisatie, we moeten daar alert op zijn."
Durven politieagenten het wel te melden als ze gepest worden? "Ze vinden het altijd lastig om het aan mij als leidinggevende te melden", erkent Groen. "We proberen dat wel op een plek binnen de organisatie te organiseren waar men dat veilig kan doen. Bijvoorbeeld via bedrijfsmaatschappelijk werk of vertrouwenspersonen. Het mooiste zou zijn als collega's elkaar erop aanspreken. Daarnaast vind ik dat collega's en leidinggevenden per definitie een verantwoordelijkheid hebben om het uitsluiten te bestrijden en daarover met elkaar het gesprek aan te gaan."
Op de vraag of er in de toekomst bij meer politiebureaus anti-pest-tegels worden geplaatst moet Erna de Witte glimlachen. "Nou, wie weet... het zou kunnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.