Nieuws

Buurtbewoners willen dat 'onveilige' Deurningerstraat in Enschede snel wordt aangepakt

Buurtbewoner Jos Harmelink vindt dat er snel iets aan de verkeersituatie moet worden gedaan
Buurtbewoner Jos Harmelink vindt dat er snel iets aan de verkeersituatie moet worden gedaan © RTV Oost
Met grote regelmaat gebeuren er ongelukken op de Deurningerstraat in Enschede. Vaak blijft het bij botbreuken of andere verwondingen, maar gisteren kwam er een 16-jarige jongen om het leven. Dat verbaast de buurtbewoners niet, maar schokt hen wel. "Dit had misschien voorkomen kunnen worden."
Het is een dag na het tragische ongeval met een scooter en vrachtwagen. De passagier van de scooter kwam hierbij om het leven. Leerlingen van het Stedelijk Lyceum, de school op steenworp afstand van de locatie waar het ongeval plaatsvond, leggen bloemen en rouwen samen. Bij de buurtbewoners overheerst een andere emotie, namelijk boosheid. Zij vinden dat de gemeente Enschede moet ingrijpen om de situatie veiliger te maken.
Buurtbewoner Jos Harmelink legt uit wat de straat zo onveilig maakt:

Snelheidscontrole

Het is een drukke doorgaande weg die Deurningen met het centrum van Enschede verbindt. Auto's razen er voorbij, vaak rijden ze harder dan de toegestane vijftig kilometer in het uur, vertelt buurtbewoner Jos Harmelink. "Dat gebeurt 's nachts, maar ook overdag."
De fietsenverkoper heeft er een simpele oplossing voor: "Maak van dit gedeelte een dertigkilometerzone met een wegversmalling, zodat ze ook echt niet harder kunnen. En natuurlijk regelmatig op snelheid controleren. Maar ik denk niet dat er bij het ongeluk gisteren te hard is gereden", voegt hij er direct aan toe.

Smalle parkeervakken

Vanuit de zijstraten is het zicht op de drukke straat slecht, wat volgens de buurtbewoners vaak tot gevaarlijke situaties leidt. "Auto's staan lang in de zijstraten te wachten om het te kunnen zien. Soms moeten ze de weg al een beetje op voor wat zicht", schetst Harmelink.
De Enschedeër heeft een fietsenzaak en vanuit die etalage is er vrij zicht op het kruispunt. "Het is daar veel te smal", wijst hij de Lyceumlaan in. Aan weerszijden van de straat zijn parkeerhavens, maar een gemiddelde auto lijkt er te breed voor. "Zie je die auto links? Die staat met twee banden op de straat. Kijk, aan de overkant staat er een auto met twee banden op de stoep. Die is van een bewoner die de situatie hier kent."

Verkeersdrukte

Als er meer verkeer in en uit de Lyceumlaan wil rijden, wordt duidelijk wat Harmelink bedoelt. Auto's kunnen elkaar nog net passeren, fietsers moeten achter de stoet aan auto's wachten. "Deze fietsers wachten netjes, maar vaak proberen ze er toch langs te glippen. Dat levert gevaarlijke situaties op."
Terwijl de ondernemer op de stoep voor zijn zaak ziet hoe schoolpersoneel het verkeer leidt, zodat de leerlingen veilig bloemen kunnen leggen, wordt duidelijk hoe druk de straat is. Vrachtwagens, bestelbusjes, scooters, fietsers en auto's blijven voorbijkomen. "Het is niet zo dat het verkeer hier niet langs mag komen. Dat mag rustig, maar we moeten het op een of andere manier temmen. Als er eerder was ingegrepen, had je dit misschien kunnen voorkomen."
Directeur Ger Vennegoor van middelbare school het Kottenpark reageert desgevraagd op het ongeluk en op de veiligheidssituatie van de Deurningerstraat. ''Onze eerste zorg en aandacht gaat nu uit naar de opvang en het welzijn van onze leerlingen, medewerkers en alle betrokkenen. Dit vraagt tijd en zorgvuldigheid. Natuurlijk vinden wij verkeersveiligheid rondom onze school zeer belangrijk. Wij hebben hierover contact met de buurtvereniging en de gemeente. Wij hebben afgesproken om op een passend moment weer met elkaar in gesprek te gaan.''

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.