Nieuws

Vrije Molukse Jongeren demonsteren tegen komst koning

Paul Lawalata gaat er staan met een poster van zijn ouders
Paul Lawalata gaat er staan met een poster van zijn ouders © Paul Lawalata
Een groep die zich Vrije Molukse Jongeren noemt, demonstreert vrijdag bij de Molukse kerk tegen de komst van koning Willem Alexander naar Wierden. De koning is aanwezig bij de ceremoniële overdracht van het monument op voormalig kamp Vossenbosch, dat de Wierdense bevolking schonk aan de Molukse gemeenschap. De demonstranten zijn tegen de komst van de koning: "Hij heeft met zijn uitspraken alle Molukkers een dolk in de rug gestoken."
Daarmee doelt Lawalata op een uitspraak die de koning deed tijdens het staatsbezoek op 10 maart 2020 aan Indonesië: 'Het verleden kan niet worden uitgewist.' Lawalata: "Hij heeft met zijn uitspraken destijds onze ouders een trap na gegeven en een dolk in de rug. Want de koning bood excuses aan aan zijn toenmalige vijand, terwijl onze vaders vochten voor Oranje tegen Indonesië. Velen hebben hun leven gegeven voor Oranje."
De actievoerders roepen op om spandoeken en foto's mee te nemen van hun ouders, de vlag van de RMS en gekleed te komen in militaire of traditionele dracht of anders in het zwart.

Oneervol ontslag en veel leed

De groep grijpt de komst van de koning ook aan om aandacht te vragen voor "het aangedane leed en verdriet van de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen bij aankomst en tijdens de opvang: oneervol ontslag uit het leger, wonen in tochtige houten barakken, geen onderwijs of praktische opleiding," aldus een pamflet van de organisatie.
Waar hebben onze ouders het aan verdiend zó door het koningshuis behandeld te worden.
Paul Lawalata
"We gaan er staan, gewoon stil staan, we gaan geen heisa doen, we willen dat de koning ons ziet", zegt Paul Lawalata, woordvoerder van de VMJ. Ze komen met spandoeken met teksten van zijn oma Juliana, van zijn overgrootmoeder Wilhelmina en van de koning zelf. Lawalata: "Ik wil en vraag geen excuses van de koning. Ik vraag alleen waar onze ouders het aan verdiend hebben om zo door het koningshuis behandeld te worden."

De pijn zit diep

Lawalata, die in kamp Vossenbosch werd geboren en tegenwoordig in Almelo woont, verbaast zich erover dat veel oud-bewoners van het kamp niet waren geïnformeerd over de komst van de koning. Veel oud-bewoners wonen niet meer in Wierden maar verhuisden door het hele land. "In mei, bij de onthulling van het monument, waren we wel welkom en was er zelfs een koortje." Hij voegt er aan toe dat het veel Molukkers ook niet interesseert omdat de pijn diep zit. Van meerdere kanten komen er geluiden dat meer Molukkers er zo over denken en daarom de plechtigheid negeren.
In de Molukse wijk van Wierden werd de uitnodiging voor 1 juli huis aan huis verspreid onder pakweg 120 huishoudens. Volgens beleidsmedewerker Michel van Sluijs hebben zich daarop veertig mensen aangemeld, en die zijn allemaal welkom. Sluijs: "We hoefden niemand teleur te stellen." Hem is niets bekend over negatieve sentimenten rondom de komst van de koning. Ook is volgens hem een groot aantal vrijwilligers uit de Molukse samenleving vrijdag actief rondom het koninklijke bezoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.