Nieuws

Tweede Kamer haalt stikstofplannen niet van tafel

Boerenprotest bij het gebouw van de Tweede Kamer
Boerenprotest bij het gebouw van de Tweede Kamer © ANP / Sandra Uittenbogaart
De Tweede Kamerleden hebben vanmiddag op de verschillende moties gestemd die waren ingediend rondom de stikstofplannen van het kabinet. Een voorstel om de stikstofplannen van tafel te halen, kreeg bij lange na geen meerderheid. Tientallen boeren zaten tijdens de stemming op de publieke tribune. Die hielden zich over het algemeen rustig, al moest Kamervoorzitter Bergkamp de belanghebbenden enkele keren tot de orde roepen.
De aanwezige boeren applaudisseerden voor Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging, die zich tegen het beleid van het kabinet keren. In de Kamer mogen geen tekenen van waardering of afkeuring worden geuit vanaf de publieke tribune. Vlak na de stemming over het stikstofbeleid vertrokken de boeren weer naar buiten, waar nog protesterende collega's stonden. De boeren waren met trekkers en zelfs koeien naar Den Haag gereden.
Er werd niet gestemd over een stikstofwet, maar wel over moties die bijvoorbeeld betrekking hadden op stikstofnormen in de natuur, maatregelen voor bioboeren en de rol van banken in de stikstofcrisis. Alleen FvD, JA21, de groep-Van Haga en BBB steunden een motie van wantrouwen van de PVV tegen het kabinet. Een motie van afkeuring kreeg ook steun van de SP en SGP. Beide laatste moties haalden het niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.