Nieuws

Documentaire ‘Fit to continue’ bij RTV Oost - Portret van een bevlogen ruiter

Enduranceruiter Imke Lamsma met haar paard Kaliba
Enduranceruiter Imke Lamsma met haar paard Kaliba © Imke Lamsma
Imke Lamsma uit Vriezenveen is enduranceruiter. Met haar paard Kabila vormt zij een getalenteerde combinatie in deze lange-afstandssport. In de korte documentaire ‘Fit to continue’ maakt Jacky Brakels een portret van een bevlogen jonge ruiter met een passie voor haar sport. De documentaire zie je vrijdag 8 juli op TV Oost.
Imke komt uit een echt paardensportgezin, moeder Anita Lamsma was zelf een getalenteerd ruiter en vader Eric Lamsma organiseert EK's en WK's Endurance. Endurance is een tak van paardensport waarin paard en ruiter binnen een vastgestelde tijd een afstand tussen de 20 en 160 km moeten afleggen in buitengebied. Het is de bedoeling een goede gemiddelde snelheid te behalen. De documentaire volgt Imke in de maanden die aan het meest recente Europees Kampioenschap in Ermelo voorafgingen. We zien haar samen met haar paard Kabila toewerken naar de wedstrijd, en ook worden ze tíjdens en ná de wedstrijd gevolgd.
De gezondheid van de paarden is (naast het uitrijden van de rit) het belangrijkste in deze zware tak van sport: zowel vóór, tijdens als ná de wedstrijd gelden strenge controles die door onafhankelijke dierenartsen worden uitgevoerd. Imke gaat met Kabila naar de dierfysiotherapeut voor grondige massages. Om de spierkracht van het paard te trainen gaat Kabila geregeld aquajoggen. En Imke werkt intussen aan haar eigen conditie door veel krachttraining te doen en haar uithoudingsvermogen te verbeteren.
‘Fit to continue’ zie je vrijdag 8 juli om 17.30 uur op TV Oost. De documentaire wordt daarna elk uur herhaald. Daarna kun je de documentaire online terugkijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.