Nieuws

Restaurants boos om tariefverhoging Thuisbezorgd, meer eigen bezorgdiensten

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
Horecaondernemers in Overijssel moeten vanaf volgend maand meer gaan betalen aan Thuisbezorgd. De maaltijdgigant verhoogt de commissie die per bestelling betaald moet worden van 13 naar 14 procent. Op diverse plekken in de provincie grijpen horecazaken naar alternatieven om het 'dure' Thuisbezorgd te omzeilen. "Eén procent is in deze tijd veel."
Als je eten bestelt via Thuisbezorgd moet het restaurant per bestelling dertien procent van de opbrengst betalen aan de maaltijdbezorger. Dat percentage gaat per 24 juli omhoog naar veertien procent. Volgens Thuisbezorgd is dat nodig vanwege de aanhoudende inflatie en hogere bedrijfskosten.
"Niet leuk", is de korte reactie van Sherbel Yousef, eigenaar van een grillroom in Enschede. "Het zijn al enorm dure tijden. De grondstofprijzen zijn gestegen, de pizzadozen zijn zes tot zeven euro per pakket duurder geworden, gas en elektriciteit kosten meer. Eén procent erbij klinkt weinig, maar is in deze tijd veel."
"Als het zo door blijft gaan, dan blijft er geen pizzeria over", aldus Yousef:
Restaurants boos over prijsverhoging Thuisbezorgd

Prijs omhoog

Yousef berekent wat hij overhoudt als iemand via Thuisbezorgd een pizza van tien euro bestelt. "Dan gaat er al 1,40 euro naar Thuisbezorgd. Transactiekosten en btw komen daar nog bij op, waardoor je al gauw op twee euro komt. Dan komt de inkoop van alle producten daar nog bij. Je houdt haast niks over."
De grillroomeigenaar sluit niet uit dat de klant uiteindelijk de dupe wordt van de prijsverhogingen die Thuisbezorgd doorvoert. "Uiteindelijk zal je wel moeten. De meeste ondernemers hebben de prijzen al verhoogd vanwege de gestegen inkoopprijzen. Maar je kunt niet blijven stijgen, dan is het voor de klanten ook niet meer leuk."
Sherbel Yousef
Sherbel Yousef © RTV Oost

Eigen bezorgdienst

Op diverse plekken in Overijssel worden intussen alternatieven voor Thuisbezorgd opgezet. Zo zijn in de regio IJsselland tientallen restaurants aangesloten bij Zwolle.Eet. Restaurants betalen via die bezorgdienst acht procent commissie.
Ook in de regio Twente wordt aan zo'n app gewerkt. "Wij zijn met een alternatief bezig. Daar zijn we al bijna drie jaar mee bezig om het online te krijgen. Een dezer dagen, weken, dan zullen we wel online gaan en een offensief beginnen tegen Thuisbezorgd", aldus Yousef.
Thuisbezorgd zegt in een reactie: "Wij verhogen onze commissie voor het eerst in vijf jaar als gevolg van de aanhoudende inflatie en hogere bedrijfskosten. We begrijpen natuurlijk dat het vervelend is als de tarieven stijgen. Toch blijft Thuisbezorgd.nl voor restaurants veruit de goedkoopste manier om reclame te maken en levert het gemiddelde restaurant ruim 120.000 euro aan extra omzet op. We leveren bovendien duurzame verpakkingsmaterialen, e-bikes en kleding en bieden ondersteuning bij de inkoop."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.