Nieuws

Ophokplicht vanwege vogelgriep wordt gedeeltelijk ingetrokken

Ophokplicht wordt gedeeltelijk ingetrokken
Ophokplicht wordt gedeeltelijk ingetrokken © iStock
In Twente en een deel van Salland wordt de ophokplicht voor pluimvee opgeheven. Dat heeft minister Henk Staghouwer van van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten. Ten westen van Zwolle en in de Kop van Overijssel blijft de ophokplicht van kracht.
Hoewel in Nederland deze maand nog besmettingen met hoog pathogene vogelgriep zijn geweest, heeft minister Henk Staghouwer besloten de ophokplicht voor pluimvee gedeeltelijk in te trekken in regio's waar dat verantwoord wordt geacht.

Matig tot hoog

De kans dat een pluimveebedrijf wordt besmet als de ophokplicht wordt opgeheven, wordt voor heel Nederland door de deskundigen ingeschat als matig tot hoog. Desondanks komt minister Staghouwer nu met dit besluit: "Desalniettemin wil ik regio's waar dat wèl verantwoord kan worden geacht, de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee gedeeltelijk intrekken."
In de regio's grenzend aan Duitsland en België zijn sinds mei geen meldingen van dode wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep geweest. Ook zijn er geen uitbraken geweest. Toch geven de deskundigen aan dat de gemaakte inschattingen een hoge mate van onzekerheid bevatten.

Analyse

Het besluit geeft ruimte en perspectief aan vrije-uitloopbedrijven in regio's waar de kans van besmetting nu lager wordt ingeschat, oordeelt de minister. De deskundigengroep dierziekten heeft op 22 juni de vogelgriepsituatie opnieuw geanalyseerd en de kans op besmetting van een pluimveebedrijf beoordeeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.