Nieuws

ME maakt einde aan boerenprotest op A28 bij Staphorst

Een trekker wordt door de politie in beslag genomen.
Een trekker wordt door de politie in beslag genomen. © PNN
De ME heeft vanmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A28 bij Staphorst. Daarbij is een trekker in beslag genomen. Ook zou er een persoon zijn aangehouden. Het verkeer op dat weggedeelte van de A28 lag al enkele uren stil omdat boeren met trekkers de weg hadden versperd. Onder politiebegeleiding hebben de boeren in hun trekkers de A28 verlaten aan het eind van de middag. De blokkade begon rond het middaguur.
Boeren verklaren waarom ze ook vandaag weer snelwegen blokkeren.
Na 3,5 uur kwam de ME via de vluchtstrook aanrijden, waarna de busjes voor de trekkers werden opgesteld. Boeren kregen het dringende verzoek te vertrekken, omdat er anders een trekker in beslag zou worden genomen. Hoewel de politie de daad bij het woord voegde en een agent plaats nam in een trekker, waren de boeren niet onder de indruk.

Kijkers op viaduct

De blokkade van de A28 was opgetrokken ter hoogte van een viaduct over de snelweg. Ook daar hadden zich veel mensen verzameld. Ook zij kregen van de ME het verzoek te vertrekken.
Uiteindelijk besloten de boeren, na enig overleg met de politie, toch weg te gaan. Of de boeren ook beboet zijn voor hun actie, is niet bekend. Volgens de boeren is er één persoon aangehouden. Het is niet bekend waarom dat is gebeurd.

Twijfel

Eén van de boeren die vertrok verklaarde het opheffen van de blokkade: "Ik zal wel moeten, ik kan ook niet in mijn eentje blijven. We zullen ook weer moeten melken." Of de actie zoden aan de dijk heeft gezet, betwijfelde deze boer. "Ik denk niet dat we veel hebben bereikt, maar het is beter dan niks doen."
Een automobilist die zo'n vijf uur in de file heeft gestaan bij de A28 kon wel begrip opbrengen voor de actie. "Die boeren hebben gewoon gelijk. Dat is geen discussie, de manier waarop het gedaan wordt door onze overheid. Die mannen hebben geen andere manier om zich te uiten, maar dan gebeurt er nog niks."
Een andere man die ook uren in de file heeft gestaan, kan wat minder begrip opbrengen voor de actie van de boeren.
Deze man is minder blij met de boerenprotesten waardoor hij lang in de file stond

Rutte over protesten

Premier Mark Rutte noemde eerder vandaag tijdens een persmoment boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici "onacceptabel". Demonstreren mag, zei de premier over de ontregelende acties van boeren die tegen het stikstofbeleid protesteren. Maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder, aldus de premier.
Hij deed samen met justitieminister Dilan Yesilgöz een dringende oproep aan de boeren om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. "Het recht om te demonstreren is een groot goed. En gewoon demonstreren is geen enkel probleem", zei Rutte, maar sommige boeren gaan met hun acties "ver over alle grenzen heen".
Yesilgöz zei eveneens dat agressie en intimidatie niet kunnen en dat dat ze groot respect heeft voor de burgemeesters en politie hoe zij proberen de orde te handhaven. Tegen boeren die de wet overtreden, wordt opgetreden, beloofde de bewindsvrouw. Ze kunnen ook achteraf nog een boete krijgen.
Meer over de boerenprotesten is te volgen via ons liveblog.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.