Nieuws

Hoogleraar geologie: 'Geen zorgen voor drinkwater in Twente door afvalwater van de NAM'

Hoogleraar geologie: 'Geen zorgen voor drinkwater in Twente door afvalwater van de NAM'
Hoogleraar geologie: 'Geen zorgen voor drinkwater in Twente door afvalwater van de NAM' © ANP / Fred Hoogervorst photographer
Inwoners van Twente hoeven zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van het grondwater in de diepe bodem. Dat zegt hoogleraar geologie Manuel Sintubin van de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven. Er is onrust omdat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) sinds 2010 dagelijks miljoenen liters chemisch vervuild afvalwater in de Twentse bodem pompt. Maar volgens Sintubin zijn die zorgen niet nodig.
Vanaf 2010 injecteert de NAM enorme hoeveelheden chemisch vervuild afvalwater in de diepe ondergrond van Noordoost-Twente. Het water is een restproduct van de oliewinning in Schoonebeek. Het bevat onder meer tolueen, dat problemen kan veroorzaken voor het zenuwstelsel van mens en dier. Andere chemicaliën in het water zijn onder anderen benzeen, radioactief strontium, mercaptanen, zware zouten en grote hoeveelheden minerale oliën.

'Weinig kans op chemische besmetting'

Manuel Sintubin raakte recent betrokken bij de Twentse afvalwaterinjectie. Hij werd als onafhankelijk expert door het Staatstoezicht op de Mijnen opgeroepen om onderzoeken van de NAM te beoordelen op juistheid.
Nu Sintubin zich in het dossier heeft verdiept, meent hij dat het grondwater in Twente geen gevaar loopt op een chemische besmetting.
"We weten dat de caprock niet is aangetast, dus de bovenliggende bodemlaag die de injectiereservoirs afsluit. Als die laag in orde is, is er geen probleem. Zolang de integriteit van de buizen die de grond in gaan goed is, is er de facto in Twente geen probleem."
Eerder liet hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders van de Universiteit van Amsterdam al weten dat Twente risico's loopt als dat chemische water in contact komt met het grondwater. Dat zou in potentie een grote ramp kunnen betekenen voor de natuur en het leven in het gebied.

Afsluitende laag is goed

Hoogleraar Sintubin stelt dit dat vooral een mogelijkheid is als de injectieputten van bovenaf zouden gaan lekken. "Ik denk dat we geruststellend moeten zijn om te stellen dat de afsluitende laag boven de reservoirs zijn integriteit behoudt. Dan is er geen probleem voor het grondwater en dus ook niet voor het drinkwater."
Als het aan Sintubin ligt, kan de injectie van afvalwater ook gewoon door gaan, mits de NAM goed monitort dat er niks fout gaat.

Lekkage grote zorg

Lekkage van dat afvalwater naar de bovenliggende grondwaterlagen is een grote zorg. Zo probeert de stichting Stop Afvalwater Twente de injectie van afvalwater onder meer via de Tweede Kamer te beëindigen.
Dat de afvalwaterinjectie op dit moment stil ligt, komt omdat de NAM regelmatig de vergunningswaarden voor een aantal chemische stoffen overschreed. Om te voorkomen dat de vergunning zou worden ingetrokken, heeft de NAM de injectie stil gelegd om tijd te winnen om de hoeveelheid chemicaliën in het water onder controle te krijgen.

Waterwingebieden

Er wordt op verschillende plekken in Noordoost-Twente door Vitens water gewonnen. Bij de provincie liggen aanvragen om het aantal waterwingebieden te vergroten. In sommige gevallen injecteert de NAM afvalwater door deze waterwingebieden heen.
De NAM werd in februari 2021 door Staatstoezicht op de Mijnen onder verscherpt toezicht gesteld omdat het bedrijf jarenlang afvalwater in de bodem pompte, terwijl op ongeveer één kilometer diepte al in 2017 een scheur in de put was ontstaan. Dat had het oliebedrijf zelf moeten ontdekken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.