Nieuws

Rolex-roof mondt uit in pistoolschoten, Enschedese verdachte doet verkapte bekentenis

De verdachten werden opgepakt na een vlucht van 70 kilometer met een snelle Fiat 500 Abarth
De verdachten werden opgepakt na een vlucht van 70 kilometer met een snelle Fiat 500 Abarth © News United
Een Rolex horloge. Daar was het twee Twentse verdachten van een gewapende overval om te doen, denkt justitie. Bij de heftige roofoverval, afgelopen december in Apeldoorn, werd ook geschoten. De Tukkers werden na een 70 kilometer lange vlucht, uiteindelijk opgepakt in Enschede.
Eén van de verdachten, een 22-jarige jongeman uit Enschede, deed op een voorbereidende rechtszitting vandaag een wonderlijke verkapte bekentenis. Tussen de spullen die bij hem in beslag zijn genomen na de aanhouding, zat ook een sleutelbos. Kort voor de zitting van vandaag kon hij een blik werpen op die spullen, die een half jaar geleden waren afgenomen door de politie. "Die sleutelbos is volgens mij van die jongen", zegt hij al wijzend op één van de slachtoffers achterin de rechtszaal. "Volgens mij sleutels van zijn scooter." Het laat zich raden hoe die sleutels tussen zijn spullen zijn gekomen.
Het slachtoffer leek even van zijn stuk, om vervolgens kwaad naar de verdachte te kijken. Samen met een vriend werd hij kort voor afgelopen Kerst op een koude ochtend vastgebonden door twee inbrekers en bedreigd met een zilverkleurig pistool. Met dat wapen werd ook daadwerkelijk geschoten. Die jongens hadden eerder de twee indringers in het Apeldoornse huis overlopen.
Waar is die Rolex!? We willen je niet voor het hoofd schieten.
Verdachten

Rolex

De slachtoffers zeggen dat de overvallers op zoek waren naar een duur horloge van het merk Rolex. "Waar is die Rolex?", zouden ze hebben geroepen, aldus de jonge slachtoffers. "We weten dat je een Rolex hebt gekregen bij een erfenis. Je matties hebben je verraden." Omdat de overvallen jongens van niets weten, gaan de bedreigingen verder: "We willen jullie niet voor het hoofd schieten, waar is die Rolex!?" Om hun vraag kracht bij te zetten, zouden ze het vuurapen af hebben laten gaan.
Volgens de Enschedese verdachte, die erkent in het huis te zijn geweest, ging het wapen per ongeluk af. "Een verdere verklaring leg ik af op de inhoudelijke zitting." De andere verdachte, een 24-jarige Nijverdaller, ontkent bij de gewapende overval betrokken te zijn.

Vlucht met Abarth

Nadat de slachtoffers waren vastgezet met tie-wraps en een snoer, zijn de daders er vandoor gegaan met de supersnelle Fiat 500 Abarth van de huiseigenaar. Onderweg gooiden ze het gebruikte pistool uit de auto. In Enschede werden ze klemgereden. Maar daar probeerde het tweetal alsnog te voet te ontkomen. Samen met de Marechaussee wisten agenten uiteindelijk de twee verdachten op te pakken, nadat er verschillende waarschuwingsschoten waren afgevuurd.
In aanloop naar het eindproces, tweede helft augustus, deed de Enschedese verdachte geen verzoek om op vrije voeten te komen. Advocaat Roethof, die de Nijverdalse verdachte bijstaat, deed dat namens client wel. "In de zaak Nikkie de Jager werd een verdachte ook op vrije voeten gesteld. Ik zie veel overeenkomsten met die zaak." Maar de rechtbank ging er niet in mee.

Rolex-bende

Strafpleiter Roethof doelt op een heftige overval op make-up-beroemdheid Nikkie de Jager, bekend van het YouTube-kanaal NikkieTutorials. Zij werd twee jaar geleden in haar eigen huis overvallen door vier gewapende mannen. Ook zij werd vastgebonden. De daders gingen er vandoor met onder meer sieraden. Tegen de verdachten zijn onlangs celstraffen geëist, oplopend tot 10 jaar.
Volgens justitie kwam uit dezelfde dadergroep ook de man die oud-profvoetballer Rene van der Gijp van zijn horloge wilde beroven. Tegen hem heeft de openbaar aanklager 7 jaar gevangenisstraf gevraagd.
Leden van de zogenoemde Rolex-bende, die BN'ers beroofden van hun dure horloges en sieraden, zijn veroordeeld tot straffen die oplopen tot vijf jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.