Nieuws

Rechtbank tikt Sanderink, Van Rijbroek én Van Egten op de vingers en legt dwangsommen op

Justitie
Justitie © RTV Oost
De Twentse multimiljonair Gerard Sanderink mag geen websites betalen om de naam van zijn ex-vriendin Brigitte van Egten door het slijk te halen. En zij mag op haar beurt Rian van Rijbroek, de huidige vriendin van Sanderink, nooit meer benoemen als 'cybercharlatan'. Dat, en meer, blijkt uit het vonnis van de rechtbank in Almelo naar aanleiding van het kort geding dat afgelopen vrijdag diende.
De berg opgelegde dwangsommen blijft stijgen in het juridische gevecht tussen Sanderink, Van Rijbroek en Van Egten. Ook ditmaal hoopt de rechter via dit middel - als u het nog één keer doet, dan moet u dit bedrag betalen - de boel tussen beide partijen te sussen. Dat blijkt uit het door de rechtbank nog niet gepubliceerd vonnis dat Quote integraal op haar website geplaatst heeft.
De zaak draaide om publicaties op verschillende websites die in het beheer zijn van blogger Henrie Kamps. Daarin werd zeer negatief geschreven over Van Egten. Ook verschenen delen van een door de rechter verboden rapport en een verklaring die zij aflegde bij de FIOD. Van Egten, ex-geliefde en ex-zakenpartner van Sanderink, hoopte via de rechtbank de publicaties te kunnen laten verwijderen. Zij ziet Sanderink en Van Rijbroek als de aanstichters van de verhalen, niet in de laatste plaats omdat op een van de websites de mogelijkheid wordt geboden 50.000 euro te betalen om een dossier 'maximale exposure te bieden'.

Rechter verbiedt publicaties op websites

De advocaten van Kamps, Sanderink en Van Rijbroek ontkenden dat verband aflopen vrijdag in de rechtszaal, maar de rechter verbiedt de multimiljonair en zijn vriendin om derden de opdracht te geven artikelen te verspreiden 'waarin de goede naam en reputatie van Van Egten wordt aangetast'. Ook Kamps moet inbinden: de artikelen - die voor het kort geding diende al waren verwijderd - moeten offline. Hij krijgt ook voor de toekomst een publicatieverbod opgelegd voor verhalen waarin de naam van Van Egten beschadigd wordt.
Maar ook Van Egten komt er niet zonder tik op de vingers vanaf. Zij mag Van Rijbroek nooit meer 'cybercharlatan', 'leugenaar' of 'fantast' noemen, of bijnamen geven van gelijke strekking. In de rechtszaak haalde Van Egten ook aan dat Van Rijbroek haar ervan verdenkt een moordaanslag op de huidige vriendin van Sanderink te hebben beraamd. In opdracht van Van Egten zou bij een huiszoeking aan de rem van de auto van Van Rijbroek zijn gerommeld. Maar de rechter ziet nergens dat Van Rijbroek dat verwijt gemaakt zou hebben, en dus mag Van Egten ook die tekst niet meer uitspreken.

10 miljoen euro

Wie zich niet aan de uitspraak houdt, moet een flink bedrag aftikken. Bij elke overtreding moeten Van Egten, Van Rijbroek en Kamps 50.000 euro betalen, met een maximum van één miljoen. Sanderink moet per keer het dubbele betalen, en zijn kostenpost kan oplopen tot tien miljoen euro. Dat hij zich daar niks van aantrekt bleek al na eerdere uitspraken: inmiddels moest hij al 2,7 miljoen euro betalen aan zijn ex-vriendin. Onlangs tikte hij nog 1,9 miljoen euro af.
Voor Sanderink zal het vonnis overigens niet zijn enige zorg van vandaag zijn. Het FD bracht vandaag naar buiten dat de Ondernemingsraad van zijn bedrijf Centric zou overwegen om aangifte tegen hem te doen, vanwege het inzetten van het bedrijf in een privérechtszaak tegen Van Egten. 'Misbruik van recht', oordeelde de rechter daarover.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.